- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy przedsiębiorczości
- Koordynator przedmiotu:
- Dr hab. Agnieszka Skala-Gosk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 5
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 5 ECTS
125h = 30h wykład + 30h ćwiczenia +8h konsultacje + 15h przygotowanie do ćwiczeń + 10h analiza literatury + 12h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń + 20h przygotowanie do egzaminu
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 2,7 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- - od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu w części wykładowej jest zapoznanie słuchaczy z aktualną wiedzą dotyczącą najważniejszych pojęć w zakresie przedsiębiorczości, w tym zwłaszcza tych jej form, które mają duże znaczenie w zrównoważonym rozwoju gospodarczym.
Celem przedmiotu w części ćwiczeniowej jest zdobycie przez studentów umiejętności praktycznych studiów nad przedsiębiorczością i zapoznanie ich z narzędziami, które takie studia umożliwiają.
Nadrzędnym celem przedmiotu jest wypracowanie w studentach postaw proaktywnych i przedsiębiorczych oraz zakwestionowanie nieprawdziwych opinii i popularnych mitów na temat przedsiębiorczości.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1. Istota przedsiębiorczości – podstawowe pojęcia, rola w gospodarce, teorie przedsiębiorczości
2. Historia i oblicza przedsiębiorczości, przedsiębiorca w historii ekonomii
3. Pomiar aktywności przedsiębiorczej
4. Typy przedsiębiorców i przedsiębiorstw
5. Startup jako forma przedsiębiorczości
6. Źródła finansowania
7. Lider i zespół
8. Przedsiębiorczość a innowacje
9. Przedsiębiorczość a technologia
10. Przedsiębiorczość a zatrudnienie
11. Przedsiębiorczość rodzinna
12. Przedsiębiorczość międzynarodowa
13. Przedsiębiorczość a cele zrównoważonego rozwoju
14. Kultura przedsiębiorczości, przedsiębiorczy mindset, ekosystemy przedsiębiorczości
15. Wsparcie publiczne dla przedsiębiorczości
16. Biografie przedsiębiorców
Ćwiczenia:
1. Pomiar aktywności przedsiębiorczej – ćwiczenia, zadania, przykłady
2. Źródła finansowania – ćwiczenia, zadania, przykłady
3. Lider i zespół – ćwiczenia, zadania, przykłady
4. Przedsiębiorczość a innowacje – ćwiczenia, zadania, przykłady
5. Przedsiębiorczość a technologia – ćwiczenia, zadania, przykłady
6. Przedsiębiorczość a zatrudnienie – ćwiczenia, zadania, przykłady
7. Przedsiębiorczość rodzinna – ćwiczenia, zadania, przykłady
8. Przedsiębiorczość międzynarodowa – ćwiczenia, zadania, przykłady
9. Biografie przedsiębiorców – sylwetki
10. Spotkanie z przedsiębiorcą
- Metody oceny:
- Wykład:
1. Ocena formatywna: ocenie podlega zdobyta przez studentów wiedza przekazana na wykładzie oraz zaczerpnięta z literatury
2. Ocena sumatywna: przeprowadzenie egzaminu; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.100% egzamin pisemny
Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: ocenie podlega aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania zadań i pracy wykonywanej między zajęciami (50%), w tym także jakość pracy zbiorowej (w zespołach) (20%)
2. Ocena sumatywna: do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Ocena końcowa z przedmiotu:
Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z ćwiczeń jak i z egzaminu >=3.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Cieślik, J. (2006). Przedsiębiorczość dla ambitnych: jak uruchomić własny biznes. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne [dostępny online]
2. Cieślik, J. (2014). Przedsiębiorczość, polityka, rozwój. Wydawnictwo Akademickie Sedno [dostępny online BG PW)
Uzupełniająca:
1. Czakon, W. (2020). Krótkowzroczność strategiczna menedżerów. Wyd. UJ
2. Zakrzewska-Bielawska, A. F. (2018). Strategie rozwoju przedsiębiorstw: nowe spojrzenie. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
3. Przedsiębiorczość – studia przypadków, (2015) red. A. Brzozowska, Wyd. WZ UW
4. Kostera, M. (2014). O przedsiębiorczości historie niezwykłe: studia przypadku z przedsiębiorczości humanistycznej
5. Christensen, C.M. (2013). The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Crown Publishing Group.
6. Przedsiębiorczość (2011). Red B. Glinka, S. Gudkova, Wolters Kluwer [dostępna w BG PW]
7. The Oxford Handbook of Entrepreneurship (2008) – wybrane fragmenty zapewnia wykładowca
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z1_WG4
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu teorie, metody i narzędzia z zakresu różnych rodzajów i aspektów przedsiębiorczosci, w tym: innowacyjnej, ambitnej, międzynarodowej, technologicznej i innych.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WK11
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotne uwarunkowania (m.in. ekonomiczne, środowiskowe, społeczne) odnoszące się do pracy we współczesnych organizacjach, zwłaszcza przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WK13
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z1_UK10
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do profesjonalnego porozumiewywania się z otoczeniem organizacji z użyciem specjalistycznej terminologii z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UO14
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do samodzielnego planowania i realizowania własnego uczenia się przez całe życie, w szczególności śledzenia najnowszych trendów w obszarze przedsiębiorczości, społecznej odpowiedzialności biznesu oraz gospodarki cyfrowej.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW3
- Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Weryfikacja: Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW5
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do analizy potrzeb biznesowych, w tym oczekiwań i potrzeb klientów, analizy modeli biznesowych w warunkach ciągłej transformacji gospodarki. Do w/w analiz dobiera oraz stosuje poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW9
- Absolwent podejmując działania z zakresu kreowania różnych form przedsiębiorczości kieruje się normami etycznymi
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z1_KK1 , Z1_KK2
- Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza z zakresu przedsiębiorczości dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_KO4
- Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób proaktywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_KR5
- Absolwent jest gotowy do odpowiedzialnego pełnienia roli przedsiębiorcy również w środowisku międzynarodowym, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: