Nazwa przedmiotu:
Podstawy przedsiębiorczości
Koordynator przedmiotu:
Dr hab. Agnieszka Skala-Gosk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2022/2023
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
5 ECTS 125h = 30h wykład + 30h ćwiczenia +8h konsultacje + 15h przygotowanie do ćwiczeń + 10h analiza literatury + 12h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń + 20h przygotowanie do egzaminu
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2,7 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
- od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu w części wykładowej jest zapoznanie słuchaczy z aktualną wiedzą dotyczącą najważniejszych pojęć w zakresie przedsiębiorczości, w tym zwłaszcza tych jej form, które mają duże znaczenie w zrównoważonym rozwoju gospodarczym. Celem przedmiotu w części ćwiczeniowej jest zdobycie przez studentów umiejętności praktycznych studiów nad przedsiębiorczością i zapoznanie ich z narzędziami, które takie studia umożliwiają. Nadrzędnym celem przedmiotu jest wypracowanie w studentach postaw proaktywnych i przedsiębiorczych oraz zakwestionowanie nieprawdziwych opinii i popularnych mitów na temat przedsiębiorczości.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Istota przedsiębiorczości – podstawowe pojęcia, rola w gospodarce, teorie przedsiębiorczości 2. Historia i oblicza przedsiębiorczości, przedsiębiorca w historii ekonomii 3. Pomiar aktywności przedsiębiorczej 4. Typy przedsiębiorców i przedsiębiorstw 5. Startup jako forma przedsiębiorczości 6. Źródła finansowania 7. Lider i zespół 8. Przedsiębiorczość a innowacje 9. Przedsiębiorczość a technologia 10. Przedsiębiorczość a zatrudnienie 11. Przedsiębiorczość rodzinna 12. Przedsiębiorczość międzynarodowa 13. Przedsiębiorczość a cele zrównoważonego rozwoju 14. Kultura przedsiębiorczości, przedsiębiorczy mindset, ekosystemy przedsiębiorczości 15. Wsparcie publiczne dla przedsiębiorczości 16. Biografie przedsiębiorców Ćwiczenia: 1. Pomiar aktywności przedsiębiorczej – ćwiczenia, zadania, przykłady 2. Źródła finansowania – ćwiczenia, zadania, przykłady 3. Lider i zespół – ćwiczenia, zadania, przykłady 4. Przedsiębiorczość a innowacje – ćwiczenia, zadania, przykłady 5. Przedsiębiorczość a technologia – ćwiczenia, zadania, przykłady 6. Przedsiębiorczość a zatrudnienie – ćwiczenia, zadania, przykłady 7. Przedsiębiorczość rodzinna – ćwiczenia, zadania, przykłady 8. Przedsiębiorczość międzynarodowa – ćwiczenia, zadania, przykłady 9. Biografie przedsiębiorców – sylwetki 10. Spotkanie z przedsiębiorcą
Metody oceny:
Wykład: 1. Ocena formatywna: ocenie podlega zdobyta przez studentów wiedza przekazana na wykładzie oraz zaczerpnięta z literatury 2. Ocena sumatywna: przeprowadzenie egzaminu; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.100% egzamin pisemny Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: ocenie podlega aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania zadań i pracy wykonywanej między zajęciami (50%), w tym także jakość pracy zbiorowej (w zespołach) (20%) 2. Ocena sumatywna: do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Ocena końcowa z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z ćwiczeń jak i z egzaminu >=3.
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Cieślik, J. (2006). Przedsiębiorczość dla ambitnych: jak uruchomić własny biznes. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne [dostępny online] 2. Cieślik, J. (2014). Przedsiębiorczość, polityka, rozwój. Wydawnictwo Akademickie Sedno [dostępny online BG PW) Uzupełniająca: 1. Czakon, W. (2020). Krótkowzroczność strategiczna menedżerów. Wyd. UJ 2. Zakrzewska-Bielawska, A. F. (2018). Strategie rozwoju przedsiębiorstw: nowe spojrzenie. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne 3. Przedsiębiorczość – studia przypadków, (2015) red. A. Brzozowska, Wyd. WZ UW 4. Kostera, M. (2014). O przedsiębiorczości historie niezwykłe: studia przypadku z przedsiębiorczości humanistycznej 5. Christensen, C.M. (2013). The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Crown Publishing Group. 6. Przedsiębiorczość (2011). Red B. Glinka, S. Gudkova, Wolters Kluwer [dostępna w BG PW] 7. The Oxford Handbook of Entrepreneurship (2008) – wybrane fragmenty zapewnia wykładowca
Witryna www przedmiotu:
moodle.usos.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z1_WG4
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu teorie, metody i narzędzia z zakresu różnych rodzajów i aspektów przedsiębiorczosci, w tym: innowacyjnej, ambitnej, międzynarodowej, technologicznej i innych.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_WK11
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotne uwarunkowania (m.in. ekonomiczne, środowiskowe, społeczne) odnoszące się do pracy we współczesnych organizacjach, zwłaszcza przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_WK13
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z1_UK10
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do profesjonalnego porozumiewywania się z otoczeniem organizacji z użyciem specjalistycznej terminologii z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UO14
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do samodzielnego planowania i realizowania własnego uczenia się przez całe życie, w szczególności śledzenia najnowszych trendów w obszarze przedsiębiorczości, społecznej odpowiedzialności biznesu oraz gospodarki cyfrowej.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW3
Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Weryfikacja: Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW5
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do analizy potrzeb biznesowych, w tym oczekiwań i potrzeb klientów, analizy modeli biznesowych w warunkach ciągłej transformacji gospodarki. Do w/w analiz dobiera oraz stosuje poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW9
Absolwent podejmując działania z zakresu kreowania różnych form przedsiębiorczości kieruje się normami etycznymi
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z1_KK1 , Z1_KK2
Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza z zakresu przedsiębiorczości dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_KO4
Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób proaktywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_KR5
Absolwent jest gotowy do odpowiedzialnego pełnienia roli przedsiębiorcy również w środowisku międzynarodowym, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: