- Nazwa przedmiotu:
- Lean startup
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Skala Agnieszka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 3 ECTS
10h wykład + 15h ćwiczenia + 15h projekt + 20h praca samodzielna poza zajęciami +5h konsultacje + 10h przygotowanie do egzaminu= 75h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,8 ECTS:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia) - od 8 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Podstawowa wiedza i umiejętności w zakresie zarządzania przedsięwzięciem zgodnie z metodyką Lean Startup.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
Wiedza w zakresie metodyki zarządzania Lean Startup oraz narzędzi i technik tego zarządzania:
1: Lean Startup jako metodyka zarządzania startupem i jej składowe: zwinny rozwój produktu (agile development), odkrywanie klienta (customer development) i modelowanie biznesowe;
2: Rodzaje dopasowań rynkowych (fit) oraz triada: klient-problem-rozwiązanie (CPS);
3: Modelowanie biznesowe na bazie kanwy modelu biznesowego oraz kanwy propozycji wartości wg Osterwaldera;
4: Odkrywanie klienta – zasady projektowania i przeprowadzania wywiadów z interesariuszami projektu;
5: Prototypowanie, koncepcja MVP;
6: Formułowanie oraz weryfikowanie hipotez biznesowych w procesie modelowania biznesowego;
7: Zasady prawidłowego „pitchu” projektu.
Ćwiczenia
Praca nad realizacją startupu – co najmniej zakończenie etapu Customer Discovery - na projekcie własnym lub dla funkcjonującego startupu (we współpracy):
1: Sformułowanie hipotez biznesowych: CPS i archetypu klienta,
2: Kanwa propozycji wartości i kanwa modelu biznesowego,
3: Zaprojektowanie wywiadów i przeprowadzenie ich,
4: Weryfikacja hipotez biznesowych,
5: Prezentacja końcowa projektu (w obecności gości spoza uczelni).
Projekt:
Praca nad realizacją startupu – co najmniej zakończenie etapu Customer Discovery - na projekcie własnym lub dla funkcjonującego startupu (we współpracy):
1: Sformułowanie hipotez biznesowych: CPS i archetypu klienta,
2: Kanwa propozycji wartości i kanwa modelu biznesowego,
3: Zaprojektowanie wywiadów i przeprowadzenie ich,
4: Weryfikacja hipotez biznesowych,
5: Prezentacja końcowa projektu (w obecności gości spoza uczelni).
- Metody oceny:
- Wykład:
1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z elementów wiedzy przekazanej na zajęciach
2. Ocena sumatywna : suma punktów zdobytych na egzaminie (minimum 60% na ocenę pozytywną). Ocena pozytywna z egzaminu warunkuje zaliczenie przedmiotu.
Ćwiczenia,
1. Ocena formatywna: ocenie podlega aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania zadań i pracy wykonywanej między zajęciami (50%), w tym także jakość pracy zbiorowej (w zespołach) (20%)
2. Ocena sumatywna: suma punktów zdobytych w ramach elementów wymienionych w pkt. 1.
Projekt:
1. Ocena formatywna: ocenie podlega aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania zadań i pracy wykonywanej między zajęciami (50%), w tym także jakość pracy zbiorowej (w zespołach) (20%)
2. Ocena sumatywna: suma punktów zdobytych w ramach elementów wymienionych w pkt. 1.
Końcowa ocena z przedmiotu: 30% wagi: wykład, 50% wagi: ćwiczenia, projekt, 20% prezentacja końcowa zadania (zadań)
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Osterwalder A., Pigneur Y., 2010. Business model generation: a handbook for visionaries, game changers, and challengers, New Jersey: John Wiley & Sons
2. Osterwalder A., Pigneur Y., 2014. Value Proposition Design : How to Create Products and Services Customers Want, New Jersey: John Wiley & Sons
3. Aulet, B., 2013. Disciplined Entrepreneurship : 24 Steps to a Successful Startup, John Wiley & Sons, Incorporated, New York.
4. Osterwalder A., Pigneur Y., 2010. Business model genera-tion: a handbook for visionaries, game changers, and chal-lengers, New Jersey: John Wiley & Sons
Uzupełniająca:
1. Wise, S, & Feld, B 2017, Startup Opportunities : Know When to Quit Your Day Job, John Wiley & Sons, Incorporated, New York.
2. Osterwalder A., Pigneur Y., 2014. Value Proposition Design : How to Create Products and Services Customers Want, New Jersey: John Wiley & Sons
3. Aulet, B., 2013. Disciplined Entrepreneurship : 24 Steps to a Successful Startup, John Wiley & Sons, Incorporated, New York.
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z1_WG4
- Absolwent ma zaawansowana wiedzę w zakresie zarządzania przedsięwzięciem zgodnie z metodyką Lean Startup
Weryfikacja: Wykład – zaliczenie pisemne lub ustne egzaminu
Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WG5
- Absolwent zna i rozumie podstawy funkcjonowanie Start-up’ów we współczesnej gospodarce cyfrowej
Weryfikacja: Wykład – zaliczenie pisemne lub ustne egzaminu
Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z1_UK10
- Absolwent potrafi porozumiewać się w sposób profesjonalny, przy użyciu terminologii właściwej dla lean startup
Weryfikacja: Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UO13
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę, narzędzia oraz techniki informacyjno-komunikacyjne do planowania i organizowania pracy indywidualnej oraz w zespołach, w szczególności w zakresie tworzenia i rozwoju lean startup
Weryfikacja: Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WK13
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do samodzielnego planowania i realizowania własnego uczenia się przez całe życie, w szczególności śledzenia najnowszych trendów w obszarze zarządzania startupami w gospodarce cyfrowej
Weryfikacja: Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z1_KK1, Z1_KK2, Z1_KO4
- Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza z zakresu lean startup dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
Weryfikacja: Ćwiczenia – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Projekt – aktywność na zajęciach i realizacja zadań indywidualnych i zespołowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: