- Nazwa przedmiotu:
- Projektowanie i prototypowanie innowacji
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż.Waldemar Izdebski, prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS:
20h ćwiczenia +10h projekt + 17h przygotowanie do zajęć, analiza literatury + 3h konsultacje = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,3 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Ma podstawową wiedzę z zakresu nauki o organizacji produkcji, obejmująca, takie zagadnienia jak: ogólne modele i typologie organizacji produkcji, Ma elementarną wiedzę w zakresie podstaw zarządzania, elementów organizacji – technologii, procesów, zarządzania jako procesu informacyjno-decyzyjnego. Potrafi pozyskiwać informacje z literatury oraz innych źródeł, integrować je, dokonywać interpretacji oraz wyciągać wnioski i formułować opinie. Potrafi wykorzystywać właściwe metody, techniki i narzędzia do rozwiązywania zagadnień teoretycznych i praktycznych. Zna przykłady i rozumie przyczyny wadliwie działających systemów produkcyjnych. Potrafi przekazać informację analitycznie i interpretacje rozwiązań projektowych w sposób powszechnie zrozumiały. Potrafi wykazać się skutecznością w realizacji projektów o charakterze analityczno-wdrożeniowym.
- Limit liczby studentów:
- - od 12 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia) - od 8 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: posiadał podstawową wiedzę z zakresu projektowania i prototypowania innowacji w przedsiębiorstwie, potrafił wykorzystywać nabytą wiedzę do optymalizacji kosztowej procesów produkcyjnych zgodnie z celami strategicznymi przedsiębiorstwa, potrafił zaprojektować przedsięwzięcie innowacyjne zmieniające organizację procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwie, potrafił przekazać informacje analityczne i interpretacje rozwiązań projektowych w sposób powszechnie zrozumiały.
- Treści kształcenia:
- Ćwiczenia:
Podmiotem ćwiczeń są wybrane przez zespół studentów innowacje produktowe i procesowe
1. VA - Analiza wartości (w tym wartość dodana)
2. FPS - Funkcjonalne wymagania eksploatacyjne (potrzeby klienta – ograniczenia – przedmiot innowacji)
3-5. MP SP - 5-fazowa metoda ulepszania systemów i procesów – faza analityczna (funkcje: analiza diagnostyczna, wartościowanie), innowacyjna (funkcje krytyczne, kryterium czasu, zakres zmian)
6-8. QFD - Rozwinięcie funkcji jakości, „dom jakości”
9. Prototypowanie – program badań (badane cechy, metody, miejsce, czas)
10. Zaliczenie ćwiczeń
Projekt (zajęcia 2h):
1. Wybór przedmiotu innowacji (wyrobu, procesu)
2. Charakterystyka porównawcza przedmiotów konkurencji
3. Określenie wymagań funkcjonalnych w odniesieniu do konkurencji
4. Zaprojektowanie cech innowacyjnych przedmiotu (parametry, charakterystyka)
5. Wytyczne wdrożeniowe
Należy wykorzystać całość lub fragmenty ćwiczeń
- Metody oceny:
- Ćwiczenia, Projekt:
1. Ocena formatywna: na zajęciach (obecność obowiązkowa) weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń i kolejnych elementów projektu
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna raportu z ćwiczeń i końcowego projektu, terminowość wykonania prac, redakcja końcowego projektu oraz wynik rozmowy zaliczeniowej z prowadzącym zajęcia dotyczącej zrealizowanego projektu: ocena z ćwiczeń i projektu w zakresie 2 – 5, do uzyskania zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. 1. Szatkowski K. 2008, Przygotowanie produkcji, Warszawa, Wydawnictwo naukowe PWN
2. Knosala R., Boratyńska-Sala A., Jurczyk-Bunkowska M., Moczała Aleksander 2014 Zarządzanie innowacjami Warszawa: PWN
3. Szatkowski K. 2016 Zarządzanie innowacjami i transferem technologii Warszawa: PWN
4. Scarpellini, S. 2013. Multicriteria analysis for the assessment of energy innovations in the transport sector. Energy (Oxford) [0360-5442] rok:2013 tom:57 s.:160 -168
Uzupełniająca:
1. Brzeziński M. (red.) 2001, Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi, Warszawa, Difin.
2. Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECD/ Eurostat.
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z2_WG3, Z2_WG4
- Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu wybrane zagadnienia z zakresu projektowania i prototypowania innowacji w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: Ćwiczenia – realizacja kolejnych ćwiczeń
Projekt – realizacja kolejnych elementów projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_WG5
- Absolwent ma pogłębioną wiedzę ukierunkowaną na kreowanie i wdrażanie innowacji, w tym zmieniających organizację procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwie, technologicznych oraz ocenę potencjału innowacyjnego i komercyjnego projektów
Weryfikacja: Ćwiczenia – realizacja kolejnych ćwiczeń
Projekt – realizacja kolejnych elementów projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z2_UW3
- Absolwent posiada umiejętności z zakresu oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego projektów
Weryfikacja: Ćwiczenia – realizacja kolejnych ćwiczeń
Projekt – realizacja kolejnych elementów projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_UW4
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do innowacyjnego wykonywania zadań z obszaru zarządzania w nieprzewidywalnych warunkach transformacji cyfrowej i gospodarki globalnej
Weryfikacja: Ćwiczenia – realizacja kolejnych ćwiczeń
Projekt – realizacja kolejnych elementów projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z2_KO5
- Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób racjonalny i przedsiębiorczy, potrafi projektować innowacyjne modele biznesowe
Weryfikacja: Ćwiczenia – realizacja kolejnych ćwiczeń
Projekt – realizacja kolejnych elementów projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: