- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie produkcją
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Rostek Michaela
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 3 ECTS: 
10h wykłady + 10h ćwiczenia + 20h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury + 20h przygotowanie się do egzaminu + 3h konsultacje = 75h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,92 ECTS: 
10h wykłady + 10h ćwiczenia + 3h konsultacje = 23h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2,6 ECTS: 
10h ćwiczenia + 20h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury + 20h przygotowanie się do egzaminu + 3h konsultacje = 65h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład10h
- Ćwiczenia10h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Pojęcie organizacji, funkcje organizacji, funkcje zarządzania
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)	 - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zakresu pojęć, problemów i metod organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie
- potrafił analizować i rozwiązywać wybrane problemy związane z organizacją i zarządzaniem procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem odpowiednich metod 
- uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
- Treści kształcenia:
- Wykład: 
1.	Wprowadzenie do zarządzania produkcją. Produkt – wyrób lub usługa, System produkcyjny, proces produkcyjny (2h)
2.	Struktura produkcyjna; typy, formy i odmiany organizacji produkcji (2h)
3.	Cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne (2h)
4.	Istota planowania i sterowania produkcją, hierarchia i zakres planów, produkcja na zapas i na zamówienie, (2h)
5.	Istota podejścia procesowego w zarządzaniu produkcją. Współczesne koncepcje zarządzania produkcją (2h)
6.	Systemy MRP. Teoria ograniczeń (2h).
7.	JIT i Lean Management (2h)
8.	Współczesne trendy w zarządzaniu produkcją. Podsumowanie. (1h)
Ćwiczenia: 
1.	Wprowadzenie do ćwiczeń. Metody prognozowania popytu (2h)
2.	Rozmieszczenie stanowisk w komórce produkcyjnej I stopnia (metoda Schmigalli) (2h)
3.	Projektowanie harmonogramów (układy: szeregowy, szeregowo-równoległy, równoległy) (2h)
4.	Planowanie wg cyklu produkcyjnego (2h.)
5.	Planowanie potrzeb materiałowych (MRP) (2h)
6.	Wąskie gardło w procesie produkcyjnym (2h)
7.	Podsumowanie. Zaliczenie ćwiczeń. 
- Metody oceny:
- A. Wykład: 
1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej,
2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
B. Ćwiczenia: 
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań ćwiczeniowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie.
2. Ocena sumatywna oceniana jest wartość merytoryczna zadań ćwiczeniowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ćwiczeniowego oceny >=3: 
D. Końcowa ocena z przedmiotu: 
Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń + 1/2 * ocena z wykładu (egzaminu).
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa: 
1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A. 2014, Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE
2. Bałuk J. 2015, Podstawy organizacji produkcji, Warszawa: OWPW
3. Kosieradzka A. (red.) 2016, Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia. Warszawa: OWPW, 
4. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J. 2016, Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE
5. Szatkowski K. (red.) 2014, Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN
Uzupełniająca:
1. Brzeziński M. (red),2002, Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet 
2. Durlik I. 2004, Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet 
3.Waters D. 2001, Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka Z1_W01
- Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania przedsiębiorstwem/organizacją
 Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_W07
- Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, tworzenia i optymalizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zarządzania
 Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka Z1_U01
- Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zarządzania przedsiębiorstwem/ organizacją 
 Weryfikacja: Rozwiązania ćwiczeń i egzamin
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_U06
- Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu identyfikacji, tworzenia i optymalizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zarządzania
 Weryfikacja: Rozwiązania ćwiczeń i egzamin
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka Z1_K01
- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
 Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_K02
- Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
 Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe: