- Nazwa przedmiotu:
- Uruchomienie działalności gospodarczej
- Koordynator przedmiotu:
- dr Sobczak Lidia
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS
20h ćwiczenia + 3h konsultacje + 13h przygotowanie do ćwiczeń + 7h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń + 7h przygotowanie do zaliczenia wykładu = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,92 ECTS
20h ćwiczenia + 3h konsultacje = 23h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2 ECTS
20h ćwiczenia + 3h konsultacje + 13h przygotowanie do ćwiczeń + 7h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń + 7h przygotowanie do zaliczenia wykładu = 50h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład0h
- Ćwiczenia20h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Wiedza z zakresu prawa gospodarczego i rachunkowości finansowej
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Zapoznanie studenta z powinnościami przed i obowiązkami po rozpoczęciu działalności gospodarczej. 
- Treści kształcenia:
- B. Ćwiczenia: 
1. Podatek PIT i CIT, 
2. Ewidencja sprzedaży, środków trwałych, wartości niematerial-nych i prawnych oraz wyposażenia, podatku od towarów i usług, 
3. Ewidencja przychodów, 
4. Podatkowa księga przychodów i rozchodów.
- Metody oceny:
- B. Ćwiczenia: 
1. Ocena formatywna: ocena udziału w pracy zbiorowej, jednostkowej i grupowej
2. Ocena sumatywna: sprawdzian pisemny; forma: problemy do rozwiązania; ocena w zakresie 2 – 5; zaliczenie: uzyskanie oceny >=3
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa: 
1.	Sokół A., Mućko P., 2018. Jak założyć i prowadzić własną firmę. Praktyczny poradnik z przykładami. Warszawa: CeDeWu
2.	Zawadzki A., 2017. Rachunkowość małych firm. Tom 1. Podręcznik. Warszawa: Difin, 
3.	Zawadzki A., 2017. Rachunkowość małych firm. Tom 2. Zbiór zadań. Warszawa: Difin,
Uzupełniająca:
1.	Styczyński P., 2018. Podatkowa księga przychodów i rozchodów – 2018. Praktyczne problemy prowadzenia. Wrocław: Oficyna Wydawnicza UNIMEX
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka Z1_W04
- Student ma wiedzę z zakresu ewidencji zdarzeń gospodarczych i innych obowiązków ewidencyjnych 
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_W05
- Student ma wiedzę z zakresu form prowadzenia i opodatkowania działalności gospodarczej, modeli prowadzenia dokumentacji, procedur uruchamiania działalności i obowiązków po jej uruchomieniu.    
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka Z1_U03
- Student potrafi ewidencjonować zdarzenia gospodarcze i prowadzić inne, wynikające z prawa, ewidencje.
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_U05
- Student potrafi wybrać formę prowadzenia i opodatkowania działalności, uruchomić działalność i sprostać obowiązkom formalnym po jej uruchomieniu. 
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka Z1_K02
- Student ma potrzebę uzupełniania i aktualizowania wiedzy z zakresu prowadzonych ewidencji. 
 Weryfikacja: Ocena udziału w pracy zbiorowej, jednostkowej i grupowej
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe: