- Nazwa przedmiotu:
- Przedsiębiorczość
- Koordynator przedmiotu:
- dr Małgorzata Stawicka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Administracja
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- A22_P
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- ogółem 50h
w tym uczestnictwo ćwiczeniach 15h
praca własna 35h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,6 p. ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,6 p. ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Brak.
- Limit liczby studentów:
- cały rok
- Cel przedmiotu:
- Przekazanie podstawowych informacji oraz wiedzy niezbędnej do podjęcia decyzji o rozpoczęciu własnej działalności gospodarczej. W szczególności dotyczy to zagadnień :
a) pomysłu na własny biznes (w tym metod ich generowania samodzielnie lub grupowo),
b) modelu biznesowego przedsiębiorstwa (w tym mechanizmów jego udoskonalania)
c) podstaw przedsiębiorczego działania.
Uzupełnieniem dla powyższych informacji, będzie również poznanie podstawowych zasad i mechanizmów pracy w grupie. Zajęcia zostały przygotowane i będą prowadzone z wykorzystaniem innowacyjnych ikreatywnych form kształcenia.
- Treści kształcenia:
- 1. Pojęcie przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, przedsiębiorstwa.
2. Formy organizacyjno- prawne przedsiębiorstw.
3. Koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem.
4. Biznesplan.
5. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa.
7. Przedsiębiorczość międzynarodowa
8. Polskie przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych.
- Metody oceny:
- Ćwiczenia będą zaliczane na podstawie wykonanej pracy i ćwiczeń, obecności na zajęciach, aktywności i przygotowania do zajęć w oparciu o podaną literaturę
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
1) Nowak Mizgalska H., Szulczewska-Remi A., (red), Przedsiębiorczość i innowacyjność przedsiębiorstw. Pomysły-wdrożenia-komercjalizacja-rozwój, Wydawnictwo Uniwersytetu ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2022
Literatura uzupełniająca:
1) Najda-Janoszka M., Kopera S., Bednarczyk M., E - przedsiębiorczość. Zasady i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019
2) Tokarski A., Tokarski M., Wójcik J., Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan, CeDeWu Sp. z o.o, Warszawa 2017
- Witryna www przedmiotu:
- ---
- Uwagi:
- ---
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W_01
- Student posiada interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą procesów zachodzących wewnątrz
przedsiębiorstwa. W szczególności dotyczy to źródeł przewag konkurencyjnych przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1
- Charakterystyka W_02
- Student posiada wiedzę na temat publicznych i prywatnych źródeł informacji społeczno gospodarczej.
Weryfikacja: praca, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.H.P7S_WG.2
- Charakterystyka W_03
- Student posiada wiedzę dotyczącą wybranych uwarunkowań prawnych zachodzących w otoczeniu przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, udział w dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W01, K_W03, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2
- Charakterystyka W_04
- Student ma wiedzę nt. wspierania i barier przedsiębiorczości w Polsce
Weryfikacja: praca pisemna
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania prostych problemów spotykanych w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: Studenci uczą się zastosowania w praktyce zdobytej wiedzy przez rozwiązywanie
problemów z zakresu przedsiębiorczości.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1
- Charakterystyka U_02
- Student potrafi dobrać odpowiednią formę organizacyjno-prawną dla przedsiębiorstwa
Weryfikacja: praca pisemna
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U03, K_U04, K_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, I.P7S_UK, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.X.P7S_UW.3.o
- Charakterystyka U_03
- Student potrafi identyfikować dostępne źródła danych, korzystać z zawartej w nich wiedzy,
informacji oraz danych, a także - interpretować pozyskane dane z wykorzystaniem systemów
teleinformatycznych.
Weryfikacja: praca pisemna
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.2, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.2.o
- Charakterystyka U_04
- Student potrafi samodzielnie lub w zespole proponować rozwiązania problemów ekonomicznych przedsiębiorców
Weryfikacja: omawianie zagadnienia w ramach dyskusji na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_01
- Student ćwiczy kompetencje komunikowania się, negocjowania i zdolność przekonywania oraz
pracy w zespole.
Weryfikacja: Komunikacja oraz zdolność przekonywania sprawdzane są w trakcie pracy
grupy, a także w toku dyskusji z prowadzącym.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO
- Charakterystyka K_02
- Student nabywa kompetencje niezbędne do podjęcia racjonalnej decyzji o rozpoczęciu
prowadzenia własnej działalności gospodarczej lub prowadzeniu działań przedsiębiorczych w
ramach przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO, I.P7S_KR
- Charakterystyka K_03
- Student ma potrzebę uczenia się
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO, I.P7S_KR