Nazwa przedmiotu:
Data Treatment in Chemical Analysis for Biotechnology
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Artur Dybko, prof. dr hab. Zbigniew Stojek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
angielski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Ability to plan experiments and to process, analyze, plot and present the obtained data. Planning of experiments, treatment and transformation of experimental data, statistical data analysis, modeling of dependencies, presentation of data, elements of chemometrics Exercises: Statistical tests, error analysis, estimation of uncertainty, regression analysis
Treści kształcenia:
Ability to plan experiments and to process, analyze, plot and present the obtained data. Planning of experiments, treatment and transformation of experimental data, statistical data analysis, modeling of dependencies, presentation of data, elements of chemometrics Exercises: Statistical tests, error analysis, estimation of uncertainty, regression analysis
Metody oceny:
Written exam, case studies
Egzamin:
tak
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się