Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Iwona Grabarek, Wydział Transportu Politechniki Warszawskiej, Zakład Systemów Informatycznych i Mechatronicznych w Transporcie
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Transport
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
TR.NIH0802
Semestr nominalny:
8 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
60 godzin, w tym: praca na wykładach: 18 godz., studiowanie literatury przedmiotu: 20 godz., konsultacje: 3 godz., przygotowanie do zaliczeń cząstkowych: 19 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,0 pkt. ECTS (21 godzin, w tym: praca na wykładach: 18 godz., konsultacje: 3 godz.)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu ergonomii i bezpieczeństwa pracy
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Zaznajomienie studentów z zagadnieniami zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwach, wdrażanym w celu ograniczenia ryzyka zawodowego, zmniejszenia liczby wypadków przy pracy i ograniczenia szkodliwych warunków pracy.
Treści kształcenia:
Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy Tradycyjne i systemowe podejście do bezpieczeństwa i higieny pracy; Normalizacja systemów zarządzania za granicą, na forum międzynarodowym i w Polsce; Koncepcja systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy według normy PN-N-18001; Planowanie w ramach systemu; Wdrażanie, funkcjonowanie i sprawdzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; Niezgodności oraz działania korygujące i zapobiegawcze; Perspektywy dalszego rozwoju koncepcji systemowego zarządzania. Pojęcie ryzyka zawodowego; Proces oceny ryzyka zawodowego; Metody analizy ryzyka zawodowego związanego z eksploatacją obiektów technicznych; Identyfikowanie zagrożeń na stanowiskach pracy; Rola oceny ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy. Modele wypadków przy pracy; Metody ich badania; Dokumentowanie wypadku przy pracy. Koszty i korzyści bezpieczeństwa i higieny pracy; Koszty ubezpieczenia wypadkowego; Koszty obciążające przedsiębiorstwo; Inne koszty związane z niewłaściwymi warunkami pracy; Koszty i korzyści działań prewencyjnych. Pojęcie kultury organizacyjnej i kultury bezpieczeństwa; Ustalanie celów bezpieczeństwa i higieny pracy; Komunikowanie się, szkolenie, motywowanie, monitorowanie.
Metody oceny:
ocena formująca: 2 pisemne sprawdziany cząstkowe zawierające po 3 pytania otwarte dotyczące zasad działania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian, zawierający 6 pytań otwartych lub 1 pytanie problemowe (tzw. case study)
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wydawnictwo CIOP, 2008 2. Normy serii PN-N-18000 3. Podgórski D., Pawłowska Z. – Podstawy systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. CIOP PIB, Warszawa 2004 4. Podstawy prewencji wypadkowej. CIOP PIB, Warszawa 2003 5. Romanowska-Słomka I., Słomka A., – Karty oceny ryzyka zawodowego /wyd. Atest/, 2005 6. Wytyczne do systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. ILO-OSH 2001 (polska wersja dokumentu) CIOP PIB, Warszawa 2001 7. ISO Standard - 45001 OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY
Witryna www przedmiotu:
www.simt.wt.pw.edu.pl
Uwagi:
Przedmiot z uchwalonego przez Radę Wydziału wykazu dodatkowych przedmiotów obieralnych hes na rok akademicki 2019/2020. O ile nie powoduje to zmian w zakresie powiązań danego modułu zajęć z kierunkowymi efektami kształcenia w treściach kształcenia mogą być wprowadzane na bieżąco zmiany związane z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu uwarunkowań prawnych, ekonomicznych i społecznych dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy
Weryfikacja: ocena formująca: I pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający 3 pytania otwarte ( w tym 1 dotyczące treści opisanego efektu); wymagana odpowiedź w co najmniej 50%; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - 1 z 6 pytań otwartych, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_W13, Tr1A_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK, I.P6S_WG
Charakterystyka W02
Ma wiedzę podstawową w zakresie wymagań dotyczących budowy i funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy
Weryfikacja: ocena formująca: I pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający 3 pytania otwarte ( w tym 1 dotyczące treści opisanego efektu); wymagana odpowiedź w co najmniej 50%; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - 1 z 6 pytań otwartych, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_W13, Tr1A_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK, I.P6S_WG
Charakterystyka W03
Ma szczegółową wiedzę związaną z szacowaniem i wartościowaniem ryzyka
Weryfikacja: ocena formująca: II pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający 3 pytania otwarte ( w tym 1 dotyczące treści opisanego efektu); wymagana odpowiedź w co najmniej 50%; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - 1 z 6 pytań otwartych, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG
Charakterystyka W04
Ma wiedzę z zakresu badań wypadków przy pracy i ich dokumentowania
Weryfikacja: ocena formująca: II pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający 3 pytania otwarte ( w tym 1 dotyczące treści opisanego efektu); wymagana odpowiedź w co najmniej 50%; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - 1 z 6 pytań otwartych, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_W13, Tr1A_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK, I.P6S_WG, III.P6S_WG.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także oceniać ryzyko na stanowisku pracy
Weryfikacja: ocena formująca: I i II pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający pytania otwarte dotyczące treści opisanego efektu; wymagana odpowiedź w co najmniej 50%; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - jedno pytanie otwarte, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW
Charakterystyka U02
Potrafi ocenić przydatność stosowanych metod oceny ryzyka na stanowisku pracy
Weryfikacja: ocena formująca: I i II pisemny sprawdzian cząstkowy, zawierający pytania otwarte dotyczące treści opisanego efektu; wymagana odpowiedź w co najmniej 50% na 2 z nich; fakultatywna ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian - jedno pytanie otwarte, wymagana odpowiedź w co najmniej 50%
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_U24, Tr1A_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.4.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i człowieka, i ważność związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Weryfikacja: ocena formująca: po 1 pytaniu w 2 pisemnych sprawdzianach cząstkowych, fakultatywna ocena podsumowująca: 1 z 6 pytań w pisemnym sprawdzianie; w przypadku każdego sprawdzianu wymagana odpowiedź w co najmniej 50% na każde pytanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr1A_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KK