Nazwa przedmiotu:
Wprowadzenie do mikroekonomii
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Stanisław Szukalski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Ekonomia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
ZPK3/1
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
6
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Udział w wykładach 16h Udział w ćwiczeniach 16h Praca własna: 118 h Sumaryczne obciążenie pracą studenta: 150h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
3
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład240h
  • Ćwiczenia240h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Brak
Limit liczby studentów:
Wykł. min. 15
Cel przedmiotu:
Dostarczenie studiującym wiedzy o podstawowych kategoriach ekonomicznych w ramach czterech bloków zagadnień: teorii rynku, teorii wyboru konsumenta, teorii przedsiębiorstwa, teorii czynników produkcji. Na zajęciach zostaną przedstawione zasady funkcjonowania podstawowych podmiotów gospodarczych: przedsiębiorstw, gospodarstw domowych, rządu oraz zasady funkcjonowania rynków produktów oraz rynków czynników produkcji.
Treści kształcenia:
Wykłady (tematy) Przedmiot ekonomii i pojęcia wstępne. Modele ekonomiczne. Rodzaje zmiennych ekonomicznych. Granica możliwości produkcyjnych. Zasada racjonalnego postępowania. Systemy ekonomiczne. Rynek, popyt, podaż. Pojęcie, funkcje i klasyfikacje rynku. Popyt i podaż i określające je czynniki. Podaż i określające ją czynniki. Elastyczność popytu i podaży. Teoria wyboru konsumenta. Podstawy wyboru struktury konsumpcji bieżącej. Funkcja popytu. Dobra normalne i dobra niższego rzędu. Ścieżka ekspansji. dochodowej i krzywe Engela. Dobra normalne i dobra Giffena. Ścieżka ekspansji cenowej i krzywa popytu Podstawy wyboru ilości czasu pracy i czasu wolnego. Czynniki determinujące podaż pracy. Ograniczenie budżetowe. Optymalizacja konsumpcji w czasie. Ćwiczenia(tematy) Wprowadzenie do mikroekonomii. Podstawowe kategorie i prawidłowości ekonomiczne. Podział ekonomii. Analiza krzywej możliwości produkcyjnych, graficzna i algebraiczna interpretacja kosztu alternatywnego. Systemy ekonomiczne – analiza zasad funkcjonowania; wady i zalety gospodarki rynkowej i centralnie planowanej. Funkcja popytu i podaży – wyliczanie nachyleń funkcji, przesunięcia krzywych, obliczanie parametrów punktu równowagi. Obliczanie elastyczności cenowej, mieszanej i dochodowej popytu. Klasyfikacja dóbr wg wskaźników elastyczności. Związek elastyczności cenowej z utargiem przedsiębiorstwa. Obliczanie optimum konsumenta. Wybór konsumenta a zmiana cen i zmiana dochodu. Czynniki determinujące podaż pracy. Ograniczenie budżetowe.
Metody oceny:
sposób zaliczenia ćwiczeń - dwa kolokwia w semestrze sposób zaliczenia egzaminu – egzamin pisemny na koniec semestru konstrukcja oceny łącznej z przedmiotu. - egzamin 60% ćwiczenia 40%
Egzamin:
tak
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. R.Milewski,E.Kwiatkowski, Podstawy ekonomii, Wydawnictwo naukowe PWN, 2005. 2. P.Samuelson, W.Nordhaus, Ekonomia, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006. 3. D. Begg, Mikroekonomia, PWE,2007. Literatura uzupełniająca: 1. W.F.Samuelson,Ekonomia menedżerska, PWE, 1998 2. E.Czarny, Mikroekonomia, PWE, 2006 3. T.Zalega, Mikroekonomia, WN Wydz. Zarządzania UW, 2006 4. B.Czarny, Podstawy ekonomii, PWE, 2011.
Witryna www przedmiotu:
https://www.pw.plock.pl/Kolegium-NEiS
Uwagi:
Brak

Efekty uczenia się

Profil praktyczny - wiedza

Charakterystyka K_W01
Ma podstawową wiedzę z dziedziny nauk ekonomicznych i ich relacji z innymi naukami społecznymi.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_WO1
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_W03
Ma podstawową wiedzę o relacjach między poszczególnymi elementami struktury społeczno- ekonomicznej , o celach funkcjonowania tych struktur i prawidłowościach kształtujących te relacje i cele.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_WO3
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_W04
Ma podstawową wiedzę o rodzajach relacji społeczno – ekonomicznych i rządzących nimi prawidłowościach.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_WO4
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_W05
Ma podstawową wiedzę o roli i miejscu człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w strukturach ekonomicznych oraz rozumie problemy wyborów gospodarczych.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_WO5
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil praktyczny - umiejętności

Charakterystyka K_U01
Umie krytycznie analizować podstawowe zjawiska ekonomiczno - społeczne oraz związki miedzy nimi.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium odpowiedzi przy tablicy
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_U02
Potrafi wykorzystywać wiedzę teoretyczną do opisu procesów i zjawisk ekonomicznych oraz praktycznie ja wykorzystywać do rozwiązywania podstawowych problemów mikro i makroekonomicznych
Weryfikacja: Egzamin kolokwium odpowiedzi przy tablicy
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_U08
Posiada umiejętność rozumienia i analizowania podstawowych zjawisk gospodarczo – społecznych oraz zdolność ich oceny.
Weryfikacja: Egzamin kolokwium odpowiedzi przy tablicy
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil praktyczny - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia się, wyznacza kierunki i ścieżki własnego rozwoju zawodowego i osobistego
Weryfikacja: Aktywność na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_KO1
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_K07
Jest kreatywny, potrafi myśleć i działać w sposób zaangażowany i przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Aktywność na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_KO7
Powiązane charakterystyki obszarowe: