Nazwa przedmiotu:
Podstawy Zarządzania
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Wojciech Werpachowski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP-1103
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady 15 Zajęcia laboratoryjne 0 Ćwiczenia 0 Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 0 Zapoznanie się z literaturą 3 Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja Przygotowanie raportu Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie Przygotowanie do kolokwiów 7 Udział w konsultacjach 5
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,5
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,5
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
1. Zapoznanie studenta z istotą i specyfiką pracy kierowniczej. 2. Zapoznanie studenta z podstawowymi funkcjami zarządzania: planowaniem, organizowaniem, motywowaniem i kontrolą. 3. Zapoznanie studenta z procedurą podejmowania działalności gospodarczej w Polsce.
Treści kształcenia:
organizacji i jej otoczenia 2. Istota, znaczenie i cele procesu zarządzania organizacją 3. Cechy pracy kierowniczej, rodzaje menedżerów, role i umiejętności kierownicze 4. Przywództwo w organizacji 5. Planowanie i kształtowanie strategii w przedsiębiorstwie 6. Organizowanie działalności przedsiębiorstwa (pojęcie i elementy struktury organizacyjnej oraz zasady jej budowy) 7. Typy struktur organizacyjnych 8. Podstawy motywowania pracowników. Główne teorie i narzędzia motywacji 9. Proces kontroli w organizacji. Kontrola zasobów oraz ocena pracy 10. Działalność gospodarcza i możliwości jej podejmowania 11. Procedura rejestracji działalności gospodarczej (omówienie zasad i dokumentacji dotyczącej etapów rejestracji )
Metody oceny:
kolokwium
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Zakrzewska-Bielawska A. (red.), Podstawy zarządzania . Teoria i ćwiczenia, Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2012. 1. Bielski M., Podstawy teorii organizacji i zarządzania, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2004. 2. Robbins S.P. De Cenzo D.A., Podstawy zarządzania. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2002. 3. Kisielnicki J., Zarządzanie. Jak zarządzać i być zarządzanym, PWE, Warszawa 2008. 4. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010. 5. Stoner J.A.F, Freeman R.E., Gilbert D.R., Kierowanie, PWE, Warszawa 2011. 6. Koźmiński A.K., Piotrowski W. [red.], Zarządzanie. Teoria i praktyka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007. 7. Markowski W., ABC small businessu. Jak otworzyć i prowadzić własną firmę, Marcus, Łódź 2015.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01
potrafi interpretować podstawowe zasady i funkcje zarządzania
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U_02
potrafi wymienić i opisać role oraz umiejętności kierownicze
Weryfikacja:
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U_03
potrafi opisać podstawowe obowiązki formalno-prawne w procesie podejmowania działalności gospodarczej
Weryfikacja:
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: