Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Sabina Wilkanowicz
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Wspólne dla kierunku
Kod przedmiotu:
CN2A_07
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 10, przygotowanie do zaliczenia - 15; Razem - 25
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 10 h; Razem - 10 h = 0,4 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w zakresie dziedzin, w których stosowane są procesy biochemiczne , w szczególności wykorzystywanych w tych procesach surowców, typowych technik produkcji oraz najważniejszych produktów.
Treści kształcenia:
W1 - Biotechnologia jako nauka interdyscyplinarna i perspektywiczna.. W2 - Problematyka GMO we współczesnym świecie. W3 - Rodzaje katalizatorów biologicznych: enzymy, mikroorganizmy, komórki roślinne i zwierzęce. W4 - Zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym (fermentacja, wyroby mleczarskie). W5 - Biotechnologiczne wytwarzanie substancji specyficznych w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym (witaminy, aminokwasy, antybiotyki). W6 - Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie (biotechnologiczne doskonalenie roślin, rolnicze szczepionki bakteryjne) i leśnictwie (wykorzystanie odpadów przemysłu drzewnego). W7 - Rola biotechnologii w ochronie środowiska. W8 - Reaktory biotechnologiczne.
Metody oceny:
Kolokwium testowe (1/4 oceny). Prezentacja materiału przygotowanego przez studenta na temat wybranych zagadnień na podstawie wiedzy wyniesionej z wykładów oraz własnych poszukiwań literaturowych (3/4 oceny).
Egzamin:
nie
Literatura:
1.Szewczyk K.W., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003; 2. Leśniak W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2002; 3. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003; 4. Małolepszy W., Biotechnologia żywności, Wyd.Akademii Ekonomicznej im. O.Langego, Wrocław, 2002,; 5. Buraczewski G, Biotechnologia osadu czynnego, PWN, Warszawa 1994.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W04
Ma wiedzę z zakresu biotechnologii o znaczeniu przemysłowym, prowadzenia procesów biosyntezy metodami biotechnologicznymi.
Weryfikacja: kolokwium testowe; prezentacja na wybrany temat (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG.o
Charakterystyka W14
Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: kolokwium testowe, prezentacja (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_W

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, w zakresie biotechnologii chemicznej; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: kolokwium testowe, prezentacja (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_U

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K04
Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role.
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_K
Charakterystyka K09
Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu - m.in. poprzez środki masowego przekazu - informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii, w szczególnosci szerokich aspektow GMO
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_K09
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO