Nazwa przedmiotu:
Podstawy ergonomii
Koordynator przedmiotu:
dr Kolwas Szymon
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS: 10h wykład + 10h odbycie ćwiczeń + 10h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 15h analiza literatury i przygotowanie do kolokwium + 5h udział w konsultacjach = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 ECTS: 10h wykład + 10h odbycie ćwiczeń + 5h udział w konsultacjach = 25h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,6 ECTS: 10h odbycie ćwiczeń + 10h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 15h analiza literatury i przygotowanie do kolokwium + 5h udział w konsultacjach = 40h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie organizowania środowiska pracy z uwzględnieniem możliwości i potrzeb psychofizycznych człowieka
Treści kształcenia:
Wykład: 1.Stan i perspektywy rozwoju ergonomii. 2. Ergonomia w erze przemysłowej i w erze informacji. 3. Ewolucja ergonomicznych czynników ryzyka w środowisku pracy 4. Wymagania ergonomiczne w organizowaniu stanowisk pracy 5. Interakcja człowiek-komputer. Zasady ergonomii przy tworzeniu oprogramowania i przetwarzaniu danych. 6. Techniki prezentacji i wizualizacji. 7. Zaliczenie Ćwiczenia: 1. Projektowanie i diagnoza obiektów rzeczywistych 2. Ocena obciążenia fizycznego pracą 3. Ocena zagrożeń układu mięśniowo-szkieletowego ze względu na sposób wykonania pracy 4. Ocena obciążenia psychicznego pracą 5. Analiza antropometryczna miejsca pracy 6. Ocena ergonomiczna interfejsu użytkownika 7. Zaliczenie
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: częściowo interaktywna forma prowadzenia wykładu. 2. Ocena sumatywna : przeprowadzenie dwóch kolokwiów, pytania, ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do za-liczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. D. Końcowa ocena z przedmiotu: średnia z ocen - 2 razy ocena z wykładu plus 1 raz ocena z ćwiczeń.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa 1. Górska E., 2015. Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Warszawa: OWPW. Uzupełniająca: 1. Berlin C., Adams C., 2017. Production Ergonomics: Designing Work Systems to Support Optimal Human Performance. London: Ubiquity Press. 2. Górska E., Lewandowski J., 2016. Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. Warszawa: OWPW. 3. Górska E., Lewandowski J., 2017. Kształtowanie środowiska pracy. Bezpieczeństwo pracy. Rozdział 9. W: Knosala R., (red.), Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, s. 837-919. 4. Strumińska-Kutra M, Rok B., (red.), 2016. Innowacje w miejscu pracy, pomiędzy efektywnością a jakością życia zawodowego. Warszawa: Wydawnictwo Poltext.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
Zajęcia zostały przygotowane i będą prowadzone z wykorzystaniem umiejętności prezentacyjnych

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W06
Absolwent zna teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W13
Absolwent zna cechy człowieka jako twórcy i uczestnika kultury organizacyjnej
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U12
Absolwent umie planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U19
Absolwent umie planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_K04
myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: