- Nazwa przedmiotu:
- Przedsiębiorczość w praktyce
- Koordynator przedmiotu:
- dr Eligiusz Nowakowski
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Biomedyczna
- Grupa przedmiotów:
- Przedmioty ekonomiczno-społeczne
- Kod przedmiotu:
- PWP
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Aktywny udział w ćwiczeniach - 30 godz. (15 spotkań x 2h)
Praca własna (przygotowywanie się do zajęć, czytanie wskazanej literatury, analiza otrzymywanych materiałów w trakcie zajęć, przygotowanie biznesplanu) - 20h.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Udział ćwiczeniach (prowadzący obecny jest w trakcie ćwiczeń) - 30 godz. co odpowiada ok 1,2 pkt. ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Aktywny udział w zajęciach oraz praca własna - 2 pkt. ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowa wiedza z ekonomii
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- Podstawowym celem przedmiotu jest wzbudzenie u studentów cech przedsiębiorcy. Służy temu pokazanie uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości w gospodarce oraz praktyczne egzemplifikacja rozwoju przedsiębiorstw w Polsce w latach wprowadzania gospodarki rynkowej. Studenci poznają teoretyczne podstawy przedsiębiorczości, uwarunkowania jej rozwoju, cechy, jakie ma osoba przedsiębiorcza a na to nakładają się przykłady z życia gospodarczego
- Treści kształcenia:
- Istota i funkcje przedsiębiorczości,
Charakterystyka przedsiębiorcy i czynniki przedsiębiorczości,
Rynkowy system gospodarczy warunkujący rozwój przedsiębiorczości
Ujawnione preferencje konsumenta
Rodzaj przedsiębioczości
Formy prawne działalności
Cele przedsiębiorcy i sposób ich realizacji
Źródła finansowania i rachunek ekonomiczny
Planowanie potencjału przedsiębiorstwa
Prognozowanie zjawisk gospodarczych
Ocena sytuacji finansowej
Efektywność inwstycji
Istota ryzyka, metody pomiaru i mitygacji
Niekooperatywna teoria gire w praktyce
Biznsplan i jego struktra
- Metody oceny:
- Dwa formalne sprawdziany: kolokwium pisemne (w połowie semestru) oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach
Ocena końcowa:
- 3,0 (dst): co najmniej 55% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach;
- 3,5 (dst+): co najmniej 65% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach;
- 4,0 (db): co najmniej 75% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach;
- 4,5 (db+): co najmniej 85% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach;
- 5,0 (bdb): co najmniej 95% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Suszyński C.: Przedsiębiorstwo, Wartość, Zarządzanie
Paździero A.: Przedsiębiorczość - Jak pozyskać kapitał
Varian H.R.: Mikroekonomia
Bielski M.: Organizacje, istota, struktury, procesy
Gabara W.: Przesłanki racjonalnego zarządzania
Starzeński O.: Elementy analziy rynków finansowych
- Witryna www przedmiotu:
- do uzupełnienia
- Uwagi:
- Przedmiot umożliwia studentom poznanie i ewentualnie pokonanie barier w założeniu i rozwoju przedsiębiorstwa oraz uświadomienie zespołu cech, jakie posiada przedsiębiroca
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka PWP_W01
- PWP pozwala uzyskać wiedzę z zakresu wpływu przedsiębiiorczości na rozwój gopodarczy, a nadto wiedzę z zakresu cech, jakimi powinien charakteryzowac się przedsiebiorca.
Weryfikacja: Dwa formalne sprawdziany, pierwszy z wiedzy uzyskanej do połowy semestru z zakresu przedsiębiorczości i jej wykorzystania w życiu gospodarczym, drugi do końca semestru polegający na zastosowaniu wiedzy do zbudowania biznesplanu projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W22, K_W23
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WK, III.P6S_WK.o
- Charakterystyka PWP_W02
- Poznaje przykłady z życia gospodarczego i uwarunkowania,które umożliwiły sukces
Weryfikacja: Ocena działań i przyczyn sukcesów w trakcie dyskusji na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W22, K_W23
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WK, III.P6S_WK.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka PWP_U01
- Potrafi dokonać analizy otaczajacej rzeczywistości, zidentyfikowac bariery i szanse rozwoju przedsiębiorstwa, przedsięwziąć kroki mitygujące ryzyko. Umie wykorzystać swe cechy, od których zależy przedsiębiorczość.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny propozycji podjętych decyzji orazopisy w biznes planie, nadto udział w dyskusji w na zajęciach i sugerowanie przyczyn przebiegu przypadków z praktyki biznesowej
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P6S_UW.2.o, I.P6S_UW
- Charakterystyka PWP_U02
- Potrafi ocenić zachowanie rynku i podjąć właściwe decyzje, dzięki którym przewiduje osiągnięcie celu
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny w połowie semestru, w którym powinno zostać zaproponowane działanie umożliwiające osiągnięcie sukcesu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UW, III.P6S_UW.2.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka PWP_K01
- Ma świadomość swoich umiejętności, zna swoje cechy, które pozwalają mu na rozpoczęcie działaności kreatywnej i umie je wykorzystać w praktyce
Weryfikacja: Propozycja opisów zachowań w przedstawionym biznesplanie, zdolność do oceny potencjału rynku, analizy ryzyk i instrumentwo to ryzyko mitygujących
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_KK, I.P6S_KR, I.P6S_KO
- Charakterystyka PWP_K02
- Ma świadomość swojego potencjału, umie ocenić zachowanie rynku i podjąć właściwe kroki, umie swój projekt przedstawić w formie biznesplanu
Weryfikacja: Zaliczenie w formie oceny opisów i prognoz liczbowych dotyczących projektu zgłoszonego przez studenta, Biznesplan z terminem realizacji do końca semestru.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_KK, I.P6S_KR, I.P6S_KO