Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość w praktyce
Koordynator przedmiotu:
dr Eligiusz Nowakowski
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Biomedyczna
Grupa przedmiotów:
Przedmioty ekonomiczno-społeczne
Kod przedmiotu:
PWP
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Aktywny udział w ćwiczeniach - 30 godz. (15 spotkań x 2h) Praca własna (przygotowywanie się do zajęć, czytanie wskazanej literatury, analiza otrzymywanych materiałów w trakcie zajęć, przygotowanie biznesplanu) - 20h.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Udział ćwiczeniach (prowadzący obecny jest w trakcie ćwiczeń) - 30 godz. co odpowiada ok 1,2 pkt. ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Aktywny udział w zajęciach oraz praca własna - 2 pkt. ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z ekonomii
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Podstawowym celem przedmiotu jest wzbudzenie u studentów cech przedsiębiorcy. Służy temu pokazanie uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości w gospodarce oraz praktyczne egzemplifikacja rozwoju przedsiębiorstw w Polsce w latach wprowadzania gospodarki rynkowej. Studenci poznają teoretyczne podstawy przedsiębiorczości, uwarunkowania jej rozwoju, cechy, jakie ma osoba przedsiębiorcza a na to nakładają się przykłady z życia gospodarczego
Treści kształcenia:
Istota i funkcje przedsiębiorczości, Charakterystyka przedsiębiorcy i czynniki przedsiębiorczości, Rynkowy system gospodarczy warunkujący rozwój przedsiębiorczości Ujawnione preferencje konsumenta Rodzaj przedsiębioczości Formy prawne działalności Cele przedsiębiorcy i sposób ich realizacji Źródła finansowania i rachunek ekonomiczny Planowanie potencjału przedsiębiorstwa Prognozowanie zjawisk gospodarczych Ocena sytuacji finansowej Efektywność inwstycji Istota ryzyka, metody pomiaru i mitygacji Niekooperatywna teoria gire w praktyce Biznsplan i jego struktra
Metody oceny:
Dwa formalne sprawdziany: kolokwium pisemne (w połowie semestru) oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach Ocena końcowa: - 3,0 (dst): co najmniej 55% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach; - 3,5 (dst+): co najmniej 65% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach; - 4,0 (db): co najmniej 75% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach; - 4,5 (db+): co najmniej 85% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach; - 5,0 (bdb): co najmniej 95% pkt z pracy pisemnej oraz przygotowanie biznesplanu projektu i aktywny udział w zajęciach.
Egzamin:
nie
Literatura:
Suszyński C.: Przedsiębiorstwo, Wartość, Zarządzanie Paździero A.: Przedsiębiorczość - Jak pozyskać kapitał Varian H.R.: Mikroekonomia Bielski M.: Organizacje, istota, struktury, procesy Gabara W.: Przesłanki racjonalnego zarządzania Starzeński O.: Elementy analziy rynków finansowych
Witryna www przedmiotu:
do uzupełnienia
Uwagi:
Przedmiot umożliwia studentom poznanie i ewentualnie pokonanie barier w założeniu i rozwoju przedsiębiorstwa oraz uświadomienie zespołu cech, jakie posiada przedsiębiroca

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka PWP_W01
PWP pozwala uzyskać wiedzę z zakresu wpływu przedsiębiiorczości na rozwój gopodarczy, a nadto wiedzę z zakresu cech, jakimi powinien charakteryzowac się przedsiebiorca.
Weryfikacja: Dwa formalne sprawdziany, pierwszy z wiedzy uzyskanej do połowy semestru z zakresu przedsiębiorczości i jej wykorzystania w życiu gospodarczym, drugi do końca semestru polegający na zastosowaniu wiedzy do zbudowania biznesplanu projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W22, K_W23
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK, III.P6S_WK.o
Charakterystyka PWP_W02
Poznaje przykłady z życia gospodarczego i uwarunkowania,które umożliwiły sukces
Weryfikacja: Ocena działań i przyczyn sukcesów w trakcie dyskusji na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W22, K_W23
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK, III.P6S_WK.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka PWP_U01
Potrafi dokonać analizy otaczajacej rzeczywistości, zidentyfikowac bariery i szanse rozwoju przedsiębiorstwa, przedsięwziąć kroki mitygujące ryzyko. Umie wykorzystać swe cechy, od których zależy przedsiębiorczość.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny propozycji podjętych decyzji orazopisy w biznes planie, nadto udział w dyskusji w na zajęciach i sugerowanie przyczyn przebiegu przypadków z praktyki biznesowej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.2.o
Charakterystyka PWP_U02
Potrafi ocenić zachowanie rynku i podjąć właściwe decyzje, dzięki którym przewiduje osiągnięcie celu
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny w połowie semestru, w którym powinno zostać zaproponowane działanie umożliwiające osiągnięcie sukcesu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.2.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka PWP_K01
Ma świadomość swoich umiejętności, zna swoje cechy, które pozwalają mu na rozpoczęcie działaności kreatywnej i umie je wykorzystać w praktyce
Weryfikacja: Propozycja opisów zachowań w przedstawionym biznesplanie, zdolność do oceny potencjału rynku, analizy ryzyk i instrumentwo to ryzyko mitygujących
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KK, I.P6S_KR, I.P6S_KO
Charakterystyka PWP_K02
Ma świadomość swojego potencjału, umie ocenić zachowanie rynku i podjąć właściwe kroki, umie swój projekt przedstawić w formie biznesplanu
Weryfikacja: Zaliczenie w formie oceny opisów i prognoz liczbowych dotyczących projektu zgłoszonego przez studenta, Biznesplan z terminem realizacji do końca semestru.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KK, I.P6S_KR, I.P6S_KO