Nazwa przedmiotu:
Laboratory of Applied Biotechnology
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Michał Chudy Prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na laboratorium – 45h 2. zapoznanie się z literaturą niezbędną do opracowania zagadnienia projektowego – 15h 3. przygotowanie projektu i wygłoszenie referatu - 20 Razem nakład pracy studenta: 45h + 15h +20h= 85h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na laboratorium – 45h b) wygłoszenie referatów – 5h co odpowiada 3 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
angielski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Planowane zajęcia obejmują pomiary, prowadzenie procesów związane z wykorzystaniem wybranych technik laboratoryjnych (3 punkty ECTS).
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium60h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Subjects of laboratory modules (e.g. microbial cultures, biosensors, biocompatible materials, bioprocesses) are flexible and they will be collected by the head of the laboratory and presented to the students at the beginning of the classes. Students will work individually or in groups on given biotechnological subjects in laboratory. The subject of the course will be focused on processes, their control and optimization and application of modern laboratory facilities (bioreactors, microscopes, clean technologies) for better understanding and solving of given biotechnological problem.
Treści kształcenia:
Subjects of laboratory modules (e.g. microbial cultures, biosensors, biocompatible materials, bioprocesses) are flexible and they will be collected by the head of the laboratory and presented to the students at the beginning of the classes. Students will work individually or in groups on given biotechnological subjects in laboratory. The subject of the course will be focused on processes, their control and optimization and application of modern laboratory facilities (bioreactors, microscopes, clean technologies) for better understanding and solving of given biotechnological problem.
Metody oceny:
average of partial marks obtained by the students for each laboratory module
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
zna nowoczesne sposoby prowadzenia procesów biotechnologicznych i ich kontroli z wykorzystaniem odpowiedniej aparatury kontrolno-pomiarowej
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
w zależności od realizowanego modułu potrafi po konsultacjach z opiekunem tematu/modułu zaproponować w jez. angielskim tok prowadzenia procesu/pomiarów oraz przeprowadzić eksperymenty pozwalające na rozwiązanie postawionego problemu
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U08, K_U13, K_U01, K_U02, K_U03 , K_U04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
posiada umiejętność korzystania z anglojęzycznych źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej realizowanej tematyki
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie przygotowanego raportu z prowadzonych badań
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U02, K_U03 , K_U04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
potrafi zapoznać się samodzielnie z wybranymi zagadnieniami związanymi z zagadnieniem wskazanym przez prowadzącego/opiekuna oraz krytycznie interpretować uzyskane wyniki eksperymentalne w przygotowanym w języku angielskim raporcie z badań
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie przygotowanego raportu z prowadzonych badań
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U02, K_U03 , K_U04, K_U09, K_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U04
w pracy eksperymentalnej potrafi stosownie do potrzeb wykorzystać nowoczesną aparaturę laboratoryjną (bioreaktory, inkubatory, mikroskopy etc.)
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U02, K_U03 , K_U04, K_U18, K_U19
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
potrafi pracować samodzielnie i w sposób kreatywny rozwiązywać problemy z zakresu prowadzenia i kontroli opracowywanego procesu biotechnologicznego
Weryfikacja: zaliczenie – na podstawie pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: