- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja produkcji
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Ryszard Rafalski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- ORGAP
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 5
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Samodzielne przegląd literatury – 15 godz., wykłady – 30 godz., laboratorium -15 godz.,
ćwiczenia laboratoryjne – 15 godz., projektowanie organizacji produkcji (zadania problemowe) – 15godz., przygotowanie do egzaminu – 15 godz., analiza i ocena studiów przypadków z wykładu i literatury – 15 godz.
.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich : wykłady – 3 ECTS, laboratorium – 2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2 ECTS - sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Organizacja produkcji - zarządzanie produkcją – zarządzanie przedsiębiorstwem. Cele organizowania produkcji. Znaczenie integracyjne funkcji produkcji z pozostałymi funkcjami przedsiębiorstwa. Podejście procesowe i rezultaty w organizacji produkcji. Proces produkcyjny w czasie i przestrzeni. Projektowanie organizacji produkcji.
Rynek czynników produkcji – możliwości i ograniczenia. Produktywność systemów produkcyjnych.
- Limit liczby studentów:
- wykład - 100, laboratorium -30
- Cel przedmiotu:
- .: Istota działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie i jej znaczenie w gospodarce. Znaczenie procesów produkcyjnych w aspekcie wzrostu konkurencji. Nowe ujęcie przygotowania produkcji w aspekcie potrzeb innowacyjnych i rynku. Zasady i decyzje w organizacji produkcji w kontekście produktów globalnych i produktów dla przedsiębiorstw.
Rola czynników produkcji w organizacji przygotowania produkcji i dystrybucji produktów.
Organizacja produkcji w zarządzaniu przedsiębiorstwem
- Treści kształcenia:
- Wprowadzenie, otoczenie i zakres organizacji produkcji, przedsiębiorstwo jako system produkcyjny, efektywność organizacji produkcyjnych. Produkcja w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa, zasady organizacji produkcji, decyzje w organizacji produkcji, podejście funkcyjne w przedsiębiorstwie. Produkt - nośnik rozwoju innowacyjnego i dochodowego, planowanie produktu, etapy tworzenia nowego produktu. Projektowanie procesów, rozwój procesów, cechy procesów, struktura procesów, typy produkcji, formy i odmiany produkcji.
Przygotowanie produkcji, badania i rozwój, działalność innowacyjna, niezbędne zasoby, fazy przygotowania produkcji. Gospodarka materiałowa, przepływ produkcji i materiałów, zapasy, logistyka w przedsiębiorstwie, planowanie produkcji, sprzedaży i materiałów, wybór dostawców. Struktura produkcyjna, organizacja przestrzenna produkcji. Organizacja kontroli jakości produktów i procesów, systemy zarządzania jakością, Organizacja planowania i sterowania produkcją, zasady sterowania przepływem produkcji, procedury planowania, systemy informatyczne, zdolność produkcyjna. Projektowanie organizacji produkcji na poziomie przedsiębiorstwa, komórki produkcyjnej, przykładowe rozwiązania. Polityka zasobami ludzkimi w organizacji produkcji. Organizacja utrzymania ruchu systemu wytwórczego. Organizacja i zarządzanie projektami w produkcji. Synteza i współczesne kierunki rozwoju organizacji produkcji.
- Metody oceny:
- Aktywny udział na zajęciach (wykłady, laboratorium) egzamin pisemny- pytania z definicji i pojęć oraz pytania z podstawowych zagadnień organizacji produkcji.
Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Donald Waters: ZARZĄDZANIE OPERACYJNE, wyd. PWN Warszawwa 2001 i następne
2. Edward Pająk: ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ, wyd. PWN Warszawa 2006
3. Kazimierz Szatkowski: PRZYGOTOWANIE PRODUKCJI, wyd. PWN Warszawa 2008
4. Kazimierz Pasternak: ZARYS ZARZĄDZANIA PRODUKCJĄ, wyd. PWE Warszawa 2005
5. Ireneusz Durlik: INŻYNIERIA ZARZĄDZANIA, Strategie organizacji produkcji, nowe
koncepcje zarządzania.wyd. Placet, wydanie 7 Warszawa 2004
6. Alan P. Muhlemann, John S. Oakland, Keith G. Lockyer: ZARZĄDZANIE, Produkcja
i usługi, wyd. PWN W-wa 1995 i wydania następne
7. Marcin Bielski: ORGANIZACJE, istota, struktury, procesy. Wyd. Uniwersytet Łódzki
Łódź 1996 i następne .
8. Bogdan Sojkin (red.): ZARZĄDZANIE PRODUKTEM, PWE Warszawa 2003
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
- Zrozumienie wykładu wymaga często prezentacji studium przypadków z praktyki.
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt ORPRP_W01
- zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z dziedziny i dyscypliny nauki, właściwej dla studiowanego kierunku studiów
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Weryfikacja: ćwiczenia laboratoryjne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: