Nazwa przedmiotu:
Organizacja produkcji
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Ryszard Rafalski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
ORGAP
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Samodzielne przegląd literatury – 15 godz., wykłady – 30 godz., laboratorium -15 godz., ćwiczenia laboratoryjne – 15 godz., projektowanie organizacji produkcji (zadania problemowe) – 15godz., przygotowanie do egzaminu – 15 godz., analiza i ocena studiów przypadków z wykładu i literatury – 15 godz. .
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich : wykłady – 3 ECTS, laboratorium – 2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 ECTS - sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Organizacja produkcji - zarządzanie produkcją – zarządzanie przedsiębiorstwem. Cele organizowania produkcji. Znaczenie integracyjne funkcji produkcji z pozostałymi funkcjami przedsiębiorstwa. Podejście procesowe i rezultaty w organizacji produkcji. Proces produkcyjny w czasie i przestrzeni. Projektowanie organizacji produkcji. Rynek czynników produkcji – możliwości i ograniczenia. Produktywność systemów produkcyjnych.
Limit liczby studentów:
wykład - 100, laboratorium -30
Cel przedmiotu:
.: Istota działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie i jej znaczenie w gospodarce. Znaczenie procesów produkcyjnych w aspekcie wzrostu konkurencji. Nowe ujęcie przygotowania produkcji w aspekcie potrzeb innowacyjnych i rynku. Zasady i decyzje w organizacji produkcji w kontekście produktów globalnych i produktów dla przedsiębiorstw. Rola czynników produkcji w organizacji przygotowania produkcji i dystrybucji produktów. Organizacja produkcji w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Treści kształcenia:
Wprowadzenie, otoczenie i zakres organizacji produkcji, przedsiębiorstwo jako system produkcyjny, efektywność organizacji produkcyjnych. Produkcja w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa, zasady organizacji produkcji, decyzje w organizacji produkcji, podejście funkcyjne w przedsiębiorstwie. Produkt - nośnik rozwoju innowacyjnego i dochodowego, planowanie produktu, etapy tworzenia nowego produktu. Projektowanie procesów, rozwój procesów, cechy procesów, struktura procesów, typy produkcji, formy i odmiany produkcji. Przygotowanie produkcji, badania i rozwój, działalność innowacyjna, niezbędne zasoby, fazy przygotowania produkcji. Gospodarka materiałowa, przepływ produkcji i materiałów, zapasy, logistyka w przedsiębiorstwie, planowanie produkcji, sprzedaży i materiałów, wybór dostawców. Struktura produkcyjna, organizacja przestrzenna produkcji. Organizacja kontroli jakości produktów i procesów, systemy zarządzania jakością, Organizacja planowania i sterowania produkcją, zasady sterowania przepływem produkcji, procedury planowania, systemy informatyczne, zdolność produkcyjna. Projektowanie organizacji produkcji na poziomie przedsiębiorstwa, komórki produkcyjnej, przykładowe rozwiązania. Polityka zasobami ludzkimi w organizacji produkcji. Organizacja utrzymania ruchu systemu wytwórczego. Organizacja i zarządzanie projektami w produkcji. Synteza i współczesne kierunki rozwoju organizacji produkcji.
Metody oceny:
Aktywny udział na zajęciach (wykłady, laboratorium) egzamin pisemny- pytania z definicji i pojęć oraz pytania z podstawowych zagadnień organizacji produkcji. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Donald Waters: ZARZĄDZANIE OPERACYJNE, wyd. PWN Warszawwa 2001 i następne 2. Edward Pająk: ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ, wyd. PWN Warszawa 2006 3. Kazimierz Szatkowski: PRZYGOTOWANIE PRODUKCJI, wyd. PWN Warszawa 2008 4. Kazimierz Pasternak: ZARYS ZARZĄDZANIA PRODUKCJĄ, wyd. PWE Warszawa 2005 5. Ireneusz Durlik: INŻYNIERIA ZARZĄDZANIA, Strategie organizacji produkcji, nowe koncepcje zarządzania.wyd. Placet, wydanie 7 Warszawa 2004 6. Alan P. Muhlemann, John S. Oakland, Keith G. Lockyer: ZARZĄDZANIE, Produkcja i usługi, wyd. PWN W-wa 1995 i wydania następne 7. Marcin Bielski: ORGANIZACJE, istota, struktury, procesy. Wyd. Uniwersytet Łódzki Łódź 1996 i następne . 8. Bogdan Sojkin (red.): ZARZĄDZANIE PRODUKTEM, PWE Warszawa 2003
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:
Zrozumienie wykładu wymaga często prezentacji studium przypadków z praktyki.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ORPRP_W01
zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z dziedziny i dyscypliny nauki, właściwej dla studiowanego kierunku studiów
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Weryfikacja: ćwiczenia laboratoryjne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: