- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie produkcją
- Koordynator przedmiotu:
- Prof. dr hab. inż. Waldemar Izdebski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne
- Kod przedmiotu:
- ZAPRO
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe 30 h
przygotowanie do zajęć wiczeniowych 15h
zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h
czas poza laboratorium 15.h
przygotowanie raportu 30h
przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h
Razem 120 godz. → 4 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- godziny kontaktowe 30 h
laboratorium 15.h
Razem 45 godz. → 2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h
czas poza
przygotowanie raportu 30h
przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h
Razem 60 godz. → 2 ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Prerekwizyty: Strategie ogólne i strategie produkcji przedsiębiorstw, zarządzanie strategiczne produkcją, koncepcja World Class Manufacturing, Kaizen, podejście procesowe, programy i metody poprawy produktywności, TPM, wybrane elementy JIT, lean production i lean management, zaawansowane problemy systemów MRP/ERP, zarządzanie ograniczeniami, łańcuchy dostaw i dystrybucji, zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Opanowanie podstawowych koncepcji i narzędzi zarządzania strategicznego i operatywnego produkcją i usługami oraz sposobów ich wykorzystania w przedsiębiorstwach różnego typu. Przedmiot dostarcza słuchaczowi niezbędnych narzędzi wykorzystywanych w zarządzaniu produkcją i usługami, użytecznych w różnych sytuacjach rynkowych, technicznych, produkcyjnych i organizacyjnych. Szczególny nacisk położony będzie na narzędzia zarządzania produkcją i usługami mające istotny wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD 1. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami. 2. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami cd. 3. Podejście procesowe w zarządzaniu produkcją i usługami. 4. Ciągłe usprawnienia, KAIZEN. 5. Programy i metody poprawy produktywności. 6. Wybrane elementy JIT. 7. Wybrane elementy JIT cd. 8. Lean production i lean management. 9. Lean production i lean management cd. 10. Zarządzanie ograniczeniami. 11. Zaawansowane problemy MRP/ERP. 12. Zaawansowane problemy MRP/ERP cd. 13. Zarządzanie dystrybucją. 14. Zarządzanie łańuchami dostaw. 15. Zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business. LABORATORIUM 1. Analiza wybranego procesu w przedsiębiorstwie. 2. Organizacja stanowiska roboczego. 3. Możliwości produkcyjne. 4. Możliwości produkcyjne cd. 5. Planowanie przebiegu produkcji w czasie. 6. Koszty produkcji.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Literatura podstawowa
1. Brzeziński M. (red), Organizacja i sterowanie produkcją, Wydawnictwo Placet, Warszawa 2002.
2. Durlik I., Inżynieria zarządzania, t.1 i 2, Wydawnictwo Placet, Warszawa 1996.
3. Johnston R., Chambers S., Harland Ch., Harrison A., Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
4. Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie. Produkcja i usługi. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995.
5. Waters D. Zarządzanie operacyjne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
6. Womack J., Jones D., Odchudzanie firm, Oficyna Menedżera, Warszawa 2001.
Literatura uzupełniająca
1. Bieniok H. i inni, Metody sprawnego zarządzania, Wydawnictwo Placet, Warszawa 1997.
2. Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa 2002.
3. Goldratt E., Cel, Wydawnictwo Werbel, Warszawa 2003.
4. Griffin R., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
5. Imai M., Kaizen, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2007.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Wpisz opis
- Posiada szczegółową wiedze z zakresu: projektowania procesów produkcyjnych i zaopatrzenia surowcowego, materiałowego i energetycznego w całym łańcuchu procesów produkcyjnych, podstaw wyznaczania kosztów produkcji w przedsiębiorstwie.
Weryfikacja: egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- Potrafi dokonać analizy własnych działań i wskazać ewentualne obszary wymagające usprawnień w zarządzaniu produkcją.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie częśi projektowej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- Rozumie ograniczenia: wynikające z aktualnego poziomu rozwoju procesów zarządzania produkcją, wynikające z możliwości rozwoju procesów produkcyjnych.
Weryfikacja: zaliczenie pracy projektowej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: