Nazwa przedmiotu:
Teoria i praktyka przedsiębiorczości
Koordynator przedmiotu:
dr Marlena Piekut
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Ekonomia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
SGP 35.5/1
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Do realizacji treści tego przedmiotu wskazana jest znajomość przedmiotów: podstawy nauki o przedsiębiorstwie, podstawy zarządzania.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest pogłębienie wiedzy studentów o przedsiębiorczości, wskazanie na innowacyjne i nastawione na rozwój incjatywy przedsiębiorcze oraz na infrastrukturę wspierającą prowadzenie biznesu.
Treści kształcenia:
1.Pojęcie i istota przedsiębiorczości - ujęcie historyczne. 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych. 3.Przedsiębiorca, cechy osoby przedsiębiorczej. 4.Uwarunkowania przedsiębiorczości. 5.Przedsiębiorczość jako proces. 6.Zapewnienie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. 7.Zmiany innowacyjne w procesie przedsiębiorczości. 8.Specyfika planowania przedsięwzięć i proces zarządzania rozwojem organizacji przedsiębiorczej. 9.Błędy w planowaniu i zarządzaniu rozwojem organizacji. 10.Franchising a przedsiębiorczość. 11.Wykorzystanie potencjału Internetu w działalności przedsiębiorstw. 12.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. 13.Przedsiębiorczość międzynarodowa.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z dwóch pisemnych kolokwiów. Każde kolokwium będzie zawierało 5 pytań otwartych. Za każde pytanie można zdobyć maksymalnie 1 pkt. Warunkiem zaliczenia jednego kolokwium jest uzyskanie minimum 3 pkt. Punkty z dwóch kolokwiów będą sumowane. Ocena 5,0 - 10 pkt; 4,5 - 9 pkt; 4,0 - 8 pkt; 3,5 - 7 pkt; 3,0 - 6 pkt. Studenci, którzy nie uzyskają zaliczenia przedmiotu w trakcie semestru, mogą przystąpić do zaliczenia poprawkowego podczas sesji egzaminacyjnej.
Egzamin:
Literatura:
Literatura podstawowa: 1.Bławat F., Przedsiębiorca w teorii przedsiębiorczości i praktyce małych firm, GTN, Gdańsk, 2003 2.Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes? WAIP, Warszawa, 2010 3.Griffin R.W, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 2008 4.Innowacje w rozwoju przedsiębiorczości w procesie transformacji, (red.) Janasz W., Wyd. DIFIN, Warszawa, 2004 5.Piecuch T., Przedsiębiorczość podstawy teoretyczne, C.H. Beck, 2009 Literatura uzupełniająca: 1.Publikacje internetowe PARP. 2.Bazy danych EUROSTAT
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się