- Nazwa przedmiotu:
- Gospodarka wodno - ściekowa w przemyśle (IN1A_21/02)
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Bożena Piątkowska / starszy wykładowca
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Środowiska
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne dla kierunku
- Kod przedmiotu:
- IN1A_21/02
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2023/2024
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykład (liczba godzin według planu studiów) - 10; zapoznanie się z literaturą - 10; przygotowanie do kolokwium - 30; RAZEM: 50
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykład (liczba godzin według planu studiów) - 10h = 0,4 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład150h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Limit liczby studentów:
- Wykład: min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką użytkowania wód przemysłowych, ze szczególnym uwzględnieniem wodnych układów chłodniczych.
- Treści kształcenia:
- W1 - Użytkowanie wody w przemyśle - systemy socjalne, gospodarcze, przeciwpożarowe, chłodzenie, produkcja pary, wody procesowe.
W2 - Wymagania jakościowe wód przemysłowych -sposoby ich przygotowania.
W3 - Rodzaje wodnych układów chłodniczych i analiza ich pracy.
W4 - Współczesne tendencje w technologii pracy wodnych układów chłodniczych.
W5 - Przemysłowe urządzenia do chłodzenia ciepłej wody - stawy, baseny.
W6 - Chłodnie wentylatorowe i kominowe - ich konstrukcja i zasada działania.
W7 - Produkcja pary wodnej do celów energetycznych - urządzenia.
W8 - Wymagania jakościowe wody.
W9 - Produkcja pary wodnej do celów energetycznych - technologia, schematy obiegów wodno - parowych.
W10 - Chemiczne uzdatnianie wód przemysłowych - chłodniczych, kotłowych, gospodarczych.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnych ocen za sprawozdanie z wizyt studyjnych w obiektach gospodarki wodno-ściekowej oraz za zaangażowanie w proces poznawczy, obserwacje i dyskusję podczas wizyt studyjnych.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Stańda J.: Woda do kotłów parowych i obiegów chłodzących siłowni cieplnych. WNT, Warszawa 1999.
2. Kowal A., Świderska-Bróż M.: Oczyszczanie wody. PWN, Warszawa – Wrocław 1966.
3. Neryng A., Wojdalski J., Budny J., Krasowski E.: Energia i woda w przemyśle rolno-spożywczym. WNT, Warszawa 1990.
4. Betz Handbook of Industrial Water Conditioning, ninth edition 1991, ISBN 0-913641-00-6.
5. The NALCO Water Handbook, second edition, McGraw – Hill Book Company, New York, ISBN 0-07-045872-3.
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W03_01
- Ma wiedzę w zakresie chemii środowiska naturalnego, technologii oczyszczania wody i ścieków, wodociągów i kanalizacji potrzebną do formułowania i rozwiązywania prostych zadań zakresu gospodarki wodno-ściekowej w przemyśle.
Weryfikacja: Sprawozdanie z wizyt studyjnych i udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_W03_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
P6U_W
- Charakterystyka W04_02
- Ma szczegółową wiedzę w zakresie użytkowania wody w przemyśle-systemy socjalne, gospodarcze, przeciwpożarowe, układy chłodnicze, produkcji pary wodnej, wody procesowe, Zna wymagania jakościowe wody w różnych systemach przemysłowych. zna metody przygotowywania wód przemysłowych. Zna i rozumie pracę wodnych układów chłodniczych. Zna procesy i urządzenia wykorzystywane w przemyśle do produkcji pary wodnej.
Weryfikacja: Sprawozdanie z wizyt studyjnych i udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_W04_02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG.o
- Charakterystyka W06_01
- Ma podstawową wiedzę o pracy urządzeń służących do chłodzenia wody oraz produkcji pary wodnej.
Weryfikacja: Sprawozdanie z wizyt studyjnych i udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_W06_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P6S_WG
- Charakterystyka W07_01
- Zna podstawowe zasady kierowania pracą wodnych układów chłodniczych.
Weryfikacja: Sprawozdanie z wizyt studyjnych i udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_W07_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01_01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, zasobów internetu oraz źródeł fachowych z zakresu gospodarki wodno-ściekowej w przemyśle. Potrafi analizować oraz interpretować pozyskane informacje.
Weryfikacja: Sprawozdanie z wizyt studyjnych i udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_U01_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
P6U_U
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K02_01
- Ma świadomość roli jaką odgrywa we współczesnym świecie racjonalne gospodarowanie zasobami wodnymi.
Weryfikacja: Udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
I1A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_KR