Nazwa przedmiotu:
Podstawy przedsiębiorczości
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Skala Agnieszka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2022/2023
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 15h wykład + 15h ćwiczenia + 10h analiza case studies + 10h przygotowanie projektu + 3h konsultacje + 10h przygotowanie do egzaminu+ 12h zapoznanie się z literaturą = 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,3 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 8 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Zaznajomienie studentów z podstawową wiedzą na temat współczesnych form przedsiębiorczości
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Najważniejsze pojęcia i definicje w zakresie przedsiębiorczości 1h 2. Przegląd wskaźników międzynarodowych 2h 3. Drobna przedsiębiorczość 2h 4. Dynamiczna przedsiębiorczość 2h 5. Przedsiębiorczość high-tech 2h 6. Przedsiębiorczość akademicka 2h 7. Przedsiębiorczość w sektorach kreatywnych 2h 8. Przedsiębiorczość międzynarodowa 2h Ćwiczenia: 1. Analiza wybranych studiów przypadków (case studies) 1h 2. Spotkania z przedsiębiorcami 2h 3. Tworzenie mini-projektów dotyczących omawianych na wykładach rodzajów przedsiębiorczości (pkt 2-8) 12h
Metody oceny:
Wykład: 1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z wiedzy 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu i aktywność na wykładach Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: jeden lub kilka referatów lub prezentacji wybranych aspektów przedsiębiorczości 2. Ocena sumatywna: ocena projektu wraz z ocena aktywności na zajęciach Końcowa ocena z przedmiotu: ocena sumaryczna 50% wagi wykład / ćwiczenia
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Cieślik, J. (2006). Przedsiębiorczość dla ambitnych: jak uruchomić własny biznes. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne [dostępny online] 2. Cieślik, J. (2014). Przedsiębiorczość, polityka, rozwój. Wydawnictwo Akademickie Sedno [dostępny online BG PW) Uzupełniająca: 1. Czakon, W. (2020). Krótkowzroczność strategiczna menedżerów. Wyd. UJ 2. Zakrzewska-Bielawska, A. F. (2018). Strategie rozwoju przedsiębiorstw: nowe spojrzenie. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne 3. Przedsiębiorczość – studia przypadków, (2015) red. A. Brzozowska, Wyd. WZ UW 4. Kostera, M. (2014). O przedsiębiorczości historie niezwykłe: studia przypadku z przedsiębiorczości humanistycznej 5. Christensen, C.M. (2013). The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Crown Publishing Group. 6. Przedsiębiorczość (2011). Red B. Glinka, S. Gudkova, Wolters Kluwer [dostępna w BG PW] 7. The Oxford Handbook of Entrepreneurship (2008) – wybrane fragmenty zapewnia wykładowca 8. Cieślik J. (2017). Entrepreneurship in Emerging Economies, Enhancing its Contribution to Socio-Economic Development. Palgrave Macmillan.
Witryna www przedmiotu:
moodle.usos.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z1_WG4
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu teorie, metody i narzędzia z zakresu różnych rodzajów i aspektów przedsiębiorczosci, w tym: innowacyjnej, ambitnej, międzynarodowej, technologicznej i innych.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_WK11
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotne uwarunkowania (m.in. ekonomiczne, środowiskowe, społeczne) odnoszące się do pracy we współczesnych organizacjach, zwłaszcza przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_WK13
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z1_UK10
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do profesjonalnego porozumiewywania się z otoczeniem organizacji z użyciem specjalistycznej terminologii z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UO14
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do samodzielnego planowania i realizowania własnego uczenia się przez całe życie, w szczególności śledzenia najnowszych trendów w obszarze przedsiębiorczości, społecznej odpowiedzialności biznesu oraz gospodarki cyfrowej.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW3
Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW5
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do analizy potrzeb biznesowych, w tym oczekiwań i potrzeb klientów, analizy modeli biznesowych w warunkach ciągłej transformacji gospodarki. Do w/w analiz dobiera oraz stosuje poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW9
Absolwent podejmując działania z zakresu kreowania różnych form przedsiębiorczości kieruje się normami etycznymi
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z1_KK1 , Z1_KK2
Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza z zakresu przedsiębiorczości dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_KO4
Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób proaktywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_KR5
Absolwent jest gotowy do odpowiedzialnego pełnienia roli przedsiębiorcy również w środowisku międzynarodowym, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach, Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: