- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy przedsiębiorczości
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Skala Agnieszka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 3 ECTS:
15h wykład + 15h ćwiczenia + 10h analiza case studies + 10h przygotowanie projektu + 3h konsultacje + 10h przygotowanie do egzaminu+ 12h zapoznanie się z literaturą = 75h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,3 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 8 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Zaznajomienie studentów z podstawową wiedzą na temat współczesnych form przedsiębiorczości
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1. Najważniejsze pojęcia i definicje w zakresie przedsiębiorczości 1h
2. Przegląd wskaźników międzynarodowych 2h
3. Drobna przedsiębiorczość 2h
4. Dynamiczna przedsiębiorczość 2h
5. Przedsiębiorczość high-tech 2h
6. Przedsiębiorczość akademicka 2h
7. Przedsiębiorczość w sektorach kreatywnych 2h
8. Przedsiębiorczość międzynarodowa 2h
Ćwiczenia:
1. Analiza wybranych studiów przypadków (case studies) 1h
2. Spotkania z przedsiębiorcami 2h
3. Tworzenie mini-projektów dotyczących omawianych na wykładach rodzajów przedsiębiorczości (pkt 2-8) 12h
- Metody oceny:
- Wykład:
1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z wiedzy
2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu i aktywność na wykładach
Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: jeden lub kilka referatów lub prezentacji wybranych aspektów przedsiębiorczości
2. Ocena sumatywna: ocena projektu wraz z ocena aktywności na zajęciach
Końcowa ocena z przedmiotu: ocena sumaryczna 50% wagi wykład / ćwiczenia
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Cieślik, J. (2006). Przedsiębiorczość dla ambitnych: jak uruchomić własny biznes. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne [dostępny online]
2. Cieślik, J. (2014). Przedsiębiorczość, polityka, rozwój. Wydawnictwo Akademickie Sedno [dostępny online BG PW)
Uzupełniająca:
1. Czakon, W. (2020). Krótkowzroczność strategiczna menedżerów. Wyd. UJ
2. Zakrzewska-Bielawska, A. F. (2018). Strategie rozwoju przedsiębiorstw: nowe spojrzenie. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
3. Przedsiębiorczość – studia przypadków, (2015) red. A. Brzozowska, Wyd. WZ UW
4. Kostera, M. (2014). O przedsiębiorczości historie niezwykłe: studia przypadku z przedsiębiorczości humanistycznej
5. Christensen, C.M. (2013). The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Crown Publishing Group.
6. Przedsiębiorczość (2011). Red B. Glinka, S. Gudkova, Wolters Kluwer [dostępna w BG PW]
7. The Oxford Handbook of Entrepreneurship (2008) – wybrane fragmenty zapewnia wykładowca
8. Cieślik J. (2017). Entrepreneurship in Emerging Economies, Enhancing its Contribution to Socio-Economic Development. Palgrave Macmillan.
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z1_WG4
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu teorie, metody i narzędzia z zakresu różnych rodzajów i aspektów przedsiębiorczosci, w tym: innowacyjnej, ambitnej, międzynarodowej, technologicznej i innych.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WK11
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotne uwarunkowania (m.in. ekonomiczne, środowiskowe, społeczne) odnoszące się do pracy we współczesnych organizacjach, zwłaszcza przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_WK13
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości
Weryfikacja: Wykład - aktywne uczestnictwo w zajęciach, egzamin pisemny,
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z1_UK10
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do profesjonalnego porozumiewywania się z otoczeniem organizacji z użyciem specjalistycznej terminologii z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UO14
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do samodzielnego planowania i realizowania własnego uczenia się przez całe życie, w szczególności śledzenia najnowszych trendów w obszarze przedsiębiorczości, społecznej odpowiedzialności biznesu oraz gospodarki cyfrowej.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW3
- Absolwent analizując oraz krytycznie oceniając istniejące w organizacji modele biznesowe i inne rozwiązania potrafi zaproponować ich usprawnienie wykorzystując poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW5
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do analizy potrzeb biznesowych, w tym oczekiwań i potrzeb klientów, analizy modeli biznesowych w warunkach ciągłej transformacji gospodarki. Do w/w analiz dobiera oraz stosuje poznane metody i narzędzia z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW9
- Absolwent podejmując działania z zakresu kreowania różnych form przedsiębiorczości kieruje się normami etycznymi
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z1_KK1 , Z1_KK2
- Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza z zakresu przedsiębiorczości dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_KO4
- Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób proaktywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_KR5
- Absolwent jest gotowy do odpowiedzialnego pełnienia roli przedsiębiorcy również w środowisku międzynarodowym, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Ćwiczenia - ćwiczenia indywidualne i w grupach,
Wykład - egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: