- Nazwa przedmiotu:
- Technologie przemysłu chemicznego i spożywczego
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- MS1A_58-02
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, przygotowanie referatu - 10, razem - 30
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 15 h = 0,6 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- angielski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Wyklad: min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy na temat podstawowych technologii przemysłu chemicznego i spożywczego oraz specyficznymi dla tych technologii wymaganiami dla aparatury przemysłowej.
- Treści kształcenia:
- 1. Znaczenie przemysłu chemicznego na świecie i w Polsce; zagadnienia bezpieczeństwa i ochrony środowiska w przemyśle chemicznym. 2. Procesy przeróbki węgla i ropy naftowej. 3. Procesy przeróbki gazu ziemnego; produkcja tworzyw i włókien sztucznych. 4. Produkcja kwasów nieorganicznych i nawozów sztucznych. 5. Przemysłowe wykorzystanie odpadów i produktów ubocznych z produkcji chemicznej 6. Znaczenie przemysłu spożywczego na świecie i w Polsce; zagadnienia jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. 7. Zagadnienia ochrony środowiska w przemyśle spożywczym; przetwórstwo surowców roślinnych. 8. Technologie branż cukrowniczej, ziemniaczanej, olejarskiej, młynarskiej i piekarniczej. 9. Technologie branż wykorzystujących procesy fermentacyjne; przetwórstwo surowców odzwierzęcych - technologie branż mięsnej, rybnej i drobiarskiej. 10. Przetwórstwo mleka; przemysłowe wykorzystanie odpadów i produktów ubocznych z produkcji spożywczej.
- Metody oceny:
- Obecność na wykładach wskazana. Zaliczenie na podstawie referatu opracowanego na temat uzgodniony z wykładowcą i ustnie przedstawionego w uzgodnionym terminie podczas zajęć. Obowiązuje przedstawienie referatu z użyciem programu PowerPoint i przekazanie prezentacji wykładowcy. Ocena jest podawana do wiadomości studenta w dniu przekazania prezentacji.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Grzywa E., Molenda J.: Technologia chemiczna organiczna. WNT, Warszawa 2008. 2. Bortel E., Koneczny H.: Zarys technologii chemicznej. PWN, Warszawa 1992. 3. Pijanowski E. i in. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 2006. 4. Szewczyk K.W.: Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003. 5. Encyklopedia techniki przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1989.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W12_01
- Ma uporządkowaną wiedzę o przemyśle chemicznym i spożywczym związaną z zastosowaniami maszyn oraz aparatury przemysłowej.
Weryfikacja: Referat zaliczeniowy
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_W12_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01_01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł, integrować je, dokonywać ich interpretacji oraz wyciągać wnioski i formułować opinie w zakresie maszyn i aparatury dla różnych branż przemysłowych.
Weryfikacja: Referat zaliczeniowy
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U01_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U13_01
- Potrafi dokonać analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - w zakresie maszyn i aparatury przemysłowej - istniejące w przemyśle chemicznym i spożywczym rozwiązania techniczne: urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi itp.
Weryfikacja: Referat zaliczeniowy
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U13_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K02_02
- Ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, w zakresie maszyn i aparatury dla przemysłu chemicznego i spożywczego.
Weryfikacja: Referat zaliczeniowy
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_K02_02
Powiązane charakterystyki obszarowe: