- Nazwa przedmiotu:
- Podejmowanie działalności gospodarczej
- Koordynator przedmiotu:
- dr Małgorzata Orechwo
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Administracja
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- A21_PDG
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. Liczba godzin kontaktowych: 37h, w tym:
- obecność na ćwiczeniach: 30h
- konsultacje: 7h
2. Praca własna studenta: 38h, w tym:
- czytanie literatury, analiza danych statystycznych, aktów prawnych: 15h
- przygotowanie się do prezentacji: 15h
- przygotowanie się do zaliczenia: 8h
Łączny nakład pracy studenta wynosi: 75h, co odpowiada 3 pkt ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- j.w.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- podstawowe wiedza z ekonomii
- Limit liczby studentów:
- grupa obieralna
- Cel przedmiotu:
- Przybliżenie wiedzy na temat prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce oraz roli przedsiębiorczości w rozwoju społeczno-gospodarczym. Zwrócenie uwagi na podstawowe i aktualne problemy związane z podejmowaniem działalności gospodarczej w Polsce.
- Treści kształcenia:
- Rola sektora MSP (małych i średnich przedsiębiorstw) w rozwoju społeczno-gospodarczym kraju. Formy organizacyjno-prawne dla nowego przedsięwzięcia. Podejmowanie działalności gospodarczej. Koszt wejścia na rynek przez nowe przedsiębiorstwo. Formy opodatkowania dochodów w działalności gospodarczej. Ubezpieczenia społeczne w działalności gospodarczej. Podatek od towarów i usług. Źródła finansowania biznesu. Biznesplan. Strategie konkurencji. Strategia społecznej odpowiedzialności biznesu. Innowacyjność przedsiębiorstw.
- Metody oceny:
- Zaliczenie zajęć na podstawie przygotowanej i przedstawionej na zajęciach prezentacji
z zakresu tematyki treści programowych. Warunkiem zaliczenia zajęć jest również obecność oraz aktywny udział w zajęciach.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- E. Michalski, Zarządzanie przedsiębiorstwem, PWN, Warszawa 2021
W. Bień, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, wyd. IX, Difin, Warszawa 2018
A. Tokarski, J. Wójcik, M. Tokarski, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan,
wyd. IV, CeDeWu, Warszawa 2017
- Witryna www przedmiotu:
- do uzupełnienia
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka K_W_03, K_W_07
- Absolwent ma rozszerzoną i ugruntowaną wiedzę dotyczącą funkcjonowania współczesnej gospodarki.
Absolwent ma w pogłębionym stopniu wiedzę na temat metod analizy danych społecznych, ekonomicznych, matematycznych, historycznych i prawnych.
Weryfikacja: Kolokwium zaliczeniowe lub ocena prezentacji przygotowanych przez studentów.
Aktywne uczestnictwo w zajęciach, udział w dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka K_U_5
- Absolwent potrafi organizować pracę zespołową i kierować zespołami oraz skutecznie komunikować się, negocjować i przekonywać w procesach gospodarowania.
Weryfikacja: Kolokwium zaliczeniowe lub ocena prezentacji przygotowanych przez studentów.
Aktywne uczestnictwo w zajęciach, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_K_02, K_K_08, K_K09
- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści, w szczególności z obszaru procesu gospodarowania i nauk ekonomicznych w warunkach zrównoważonego rozwoju, wyzwań technologicznych oraz gospodarki globalnej.
Absolwent jest gotów prowadzić debatę i aktywnie uczestniczyć w pracy grupowej w celu wykonywania zadań w zakresie administracji.
Absolwent potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Kolokwium zaliczeniowe lub ocena prezentacji przygotowanych przez studentów.
Aktywne uczestnictwo w zajęciach, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: