- Nazwa przedmiotu:
- Technologia i systemy chłodnicze
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Artur Rusowicz, prof. PW.
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Energetyka
- Grupa przedmiotów:
- Specjalnościowe
- Kod przedmiotu:
- ML.NS624
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1) Liczba godzin kontaktowych : 33 godz., w tym:
a) udział w ćwiczeniach - 30 godz.,
b) konsultacje - 3 godz.
2) Praca własna studenta - 20 godz, w tym:
a) przygotowanie się do kolokwiów - 8 godz.,
b) kończenie rozpoczętych w trakcie ćwiczeń rozwiązań zadań - 12 godz.
Razem: 53 godz. - 2 punkty ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,3 punktu ECTS - liczba godzin kontaktowych : 33 godz., w tym:
a) udział w ćwiczeniach - 30 godz.,
b) konsultacje - 3 godz.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Nauczenie sposobu wykonywania obliczeń dotyczących: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywych mrożenia, czasu zamrażania, bilansów cieplnych procesów zamrażania dla różnych metod zamrażania.
- Treści kształcenia:
- Obliczenia dotyczące: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywe mrożenia, czas zamrażania, bilans cieplny procesu zamrażania. Metody zamrażania. Ogólne zasady projektowania chłodni i tuneli zamrażalniczych. Zasady działania i sposoby realizacji przechowywania w atmosferach kontrolowanych i ULO. Systemy chłodnicze do realizacji nietypowych zastosowań tj. lodowiska, tory saneczkowe. Transport chłodniczy. Obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
- Metody oceny:
- Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru). W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów.
Praca własna: Kontynuacja obliczeń rozpoczętych podczas ćwiczeń oraz ich modyfikacja.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Ullrich H.J.: Technika chłodnicza – Poradnik MASTA 1998.
2. Fodemski T.R.: Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze, NT 2000.
3. Czapp M., Charun H., Bohdal T.: Wielostopniowe sprężarkowe urządzenia chłodnicze, 1994.
4. Bohdal T., Czapp M., Charun H.:Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe, WNT 2003.
5. ASHRAE Handbook, 2000 Systems and Equipment.
6. Gruda Z., Podstolski J.: Zamrażanie żywności, WNT 1999.
Dodatkowa literatura:
- katalogi urządzeń chłodniczych,
- strony internetowe producentów urządzeń chłodniczych,
- prasa dot. chłodnictwa: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i Klimatyzacja”, „Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna”.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka ML.NS624_W1
- Student wie z jakich elementów składowych i jak powstaje komora chłodnicza.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W2
- Student ma wiedzę na temat stosowanych technologii i sposobów zamrażania żywności.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W3
- Student ma wiedzę o technologiach stosowanych w transporcie chłodniczym.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W4
- Student wie, w jaki sposób składuje się towary w różnych typach chłodni.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W28
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W5
- Student zna budowę lodowisk i elementów układu chłodniczego.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W6
- Student zna systemy chłodzenia pośrednie i bezpośrednie, potrafi określić ich wady i zalety dla określonych aplikacji chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_W7
- Student zna budowę i zasadę działania absorpcyjnych urządzeń chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka ML.NS624_U1
- Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_U1
- Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_U2
- Student umie policzyć czasy zamrażania, szybkość zamrażania i wyznaczyć charakterystyki zamrażania.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_U3
- Student umie sporządzić bilans cieplny obiektu w postaci lodowiska.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS624_U4
- Student umie wykonać obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U18
Powiązane charakterystyki obszarowe: