Nazwa przedmiotu:
Technologia i systemy chłodnicze
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Artur Rusowicz, prof. PW.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Energetyka
Grupa przedmiotów:
Specjalnościowe
Kod przedmiotu:
ML.NS624
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2022/2023
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin kontaktowych : 33 godz., w tym: a) udział w ćwiczeniach - 30 godz., b) konsultacje - 3 godz. 2) Praca własna studenta - 20 godz, w tym: a) przygotowanie się do kolokwiów - 8 godz., b) kończenie rozpoczętych w trakcie ćwiczeń rozwiązań zadań - 12 godz. Razem: 53 godz. - 2 punkty ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,3 punktu ECTS - liczba godzin kontaktowych : 33 godz., w tym: a) udział w ćwiczeniach - 30 godz., b) konsultacje - 3 godz.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Nauczenie sposobu wykonywania obliczeń dotyczących: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywych mrożenia, czasu zamrażania, bilansów cieplnych procesów zamrażania dla różnych metod zamrażania.
Treści kształcenia:
Obliczenia dotyczące: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywe mrożenia, czas zamrażania, bilans cieplny procesu zamrażania. Metody zamrażania. Ogólne zasady projektowania chłodni i tuneli zamrażalniczych. Zasady działania i sposoby realizacji przechowywania w atmosferach kontrolowanych i ULO. Systemy chłodnicze do realizacji nietypowych zastosowań tj. lodowiska, tory saneczkowe. Transport chłodniczy. Obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Metody oceny:
Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru). W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów. Praca własna: Kontynuacja obliczeń rozpoczętych podczas ćwiczeń oraz ich modyfikacja.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Ullrich H.J.: Technika chłodnicza – Poradnik MASTA 1998. 2. Fodemski T.R.: Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze, NT 2000. 3. Czapp M., Charun H., Bohdal T.: Wielostopniowe sprężarkowe urządzenia chłodnicze, 1994. 4. Bohdal T., Czapp M., Charun H.:Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe, WNT 2003. 5. ASHRAE Handbook, 2000 Systems and Equipment. 6. Gruda Z., Podstolski J.: Zamrażanie żywności, WNT 1999. Dodatkowa literatura: - katalogi urządzeń chłodniczych, - strony internetowe producentów urządzeń chłodniczych, - prasa dot. chłodnictwa: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i Klimatyzacja”, „Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna”.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka ML.NS624_W1
Student wie z jakich elementów składowych i jak powstaje komora chłodnicza.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W2
Student ma wiedzę na temat stosowanych technologii i sposobów zamrażania żywności.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W3
Student ma wiedzę o technologiach stosowanych w transporcie chłodniczym.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W4
Student wie, w jaki sposób składuje się towary w różnych typach chłodni.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W28
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W5
Student zna budowę lodowisk i elementów układu chłodniczego.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W6
Student zna systemy chłodzenia pośrednie i bezpośrednie, potrafi określić ich wady i zalety dla określonych aplikacji chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_W7
Student zna budowę i zasadę działania absorpcyjnych urządzeń chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka ML.NS624_U1
Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_U1
Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_U2
Student umie policzyć czasy zamrażania, szybkość zamrażania i wyznaczyć charakterystyki zamrażania.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_U3
Student umie sporządzić bilans cieplny obiektu w postaci lodowiska.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_U24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka ML.NS624_U4
Student umie wykonać obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: E1_U18
Powiązane charakterystyki obszarowe: