Nazwa przedmiotu:
Systemy zapewnienia jakośći
Koordynator przedmiotu:
dr hab inż. Małgorzata Jaworska, profesor uczelni
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1070-IC000-ISP-415
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim wynikające z planu studiów 15 2. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim w ramach konsultacji, egzaminów, sprawdzianów etc. 7 3. Godziny pracy samodzielnej studenta w ramach przygotowania do zajęć oraz opracowania sprawozdań, projektów, prezentacji, raportów, prac domowych etc. 0 4. Godziny pracy samodzielnej studenta w ramach przygotowania do egzaminu, sprawdzianu, zaliczenia etc. 3 Sumaryczny nakład pracy studenta 25
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
-
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
1. Zaznajomienie z wiedzę teoretyczną na temat systemów zapewniania jakości oraz dokumentacji systemu. 2. Zaznajomienie z zasadami zapewniania jakości w laboratorium badawczym. 3. Zaznajomienie z wymaganiami zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 4. Zaznajomienie z wymaganiami Dobrej Praktyki Wytwarzania w przemyśle farmaceutycznym. 5. Zaznajomienie z wymaganiami zarządzania jakością w obrębie ochrony środowiska. 6 Zaznajomienie z systemem certyfikacji i akredytacji w Polsce.
Treści kształcenia:
1. Przedstawienie historii, systemów zarządzania jakością, wymagania dotyczące oznaczenia CE. 2. Zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001, dokumentacja systemu (Księga jakości, procedury). 3. Systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowych zgodnie z ISO 17025. 4. Omówienie są zasady HACCAP i wymagań ISO 22000. 5. Omówienie GMP ze szczególnym uwzględnieniem wymagań przemysłu farmaceutycznego. 6. Omówienie wymagań dotyczących ochrony środowiska ISO 14000. 7. Omówienie systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce oraz Unii Europejskiej.
Metody oceny:
1. kolokwium
Egzamin:
nie
Literatura:
1. A. Hamrol, „Zarządzanie jakością z przykładami”, PWN, 2008. 2. A.Hamrol , W.Mantura „Zarządzanie Jakością. Teoria i praktyka”, PWN, 2008. 3. Norma ISO 9001 (wydanie aktualne). 4. Norma ISO 17025 (wydanie aktualne). 5. Norma ISO 22000 (wydanie aktualne). 6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23.10.2020 r. w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Podstawą zaliczenia wykładu sprawdzian na koniec semestru w terminie podanym przez wykładowcę. Wykładowca, w uzgodnieniu ze studentami, ustala w miarę potrzeby termin zaliczenia poprawkowego. Do sprawdzianu poprawkowego dopuszczani są studenci, którzy uzyskali ze sprawdzianu zaliczeniowego ocenę niedostateczna, byli nieobecni lub chcą poprawić uzyskaną ocenę. Na sprawdzianach zaliczeniowych studenci nie mogą korzystać z notatek lub podręczników. Oceną końcową z przedmiotu jest ocena uzyskana ze sprawdzianu zaliczeniowego W przypadku poprawiania sprawdzianu zaliczeniowego, oceną końcową jest ostatnia uzyskana ocena.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W1
Posiada podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K1_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_W, III.P6S_WK

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U1
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K1_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UK, P6U_U, I.P6S_UW.o, III.P6S_UW.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka KS1
Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K1_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_K, I.P6S_KO