Nazwa przedmiotu:
Projektowanie ekosystemów
Koordynator przedmiotu:
dr Skala Agnieszka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS 10h wykład + 20h projekt + 5h konsultacje + 25h praca własna studenta + 5h studiowanie literatury + 10h przygotowanie prezentacji końcowej = 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,4 ECTS 10h wykład + 20h projekt + 5h konsultacje = 35h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,6 ECTS 20h projekt + 5h konsultacje + 25h praca własna studenta + 5h studiowanie literatury + 10h przygotowanie prezentacji końcowej = 65h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt20h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Funkcjonowanie ekosystemów 1
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
Cel przedmiotu:
Pogłębiona wiedza w zakresie funkcjonowania ekosystemów przedsiębiorczości ze szczególnym naciskiem na praktyczne umiejętności projektowania i wdrażania rozwiązań w tym zakresie. Budowanie niezbędnej sieci kontaktów i innych elementów kapitału społecznego.
Treści kształcenia:
A.Wykład: 1 Funkcjonowanie a projektowanie ekosystemów przedsiębiorczości 2 Wybrane ekosystemy w Polsce i na świecie 3 Jak zaprojektować ekosystem? Aspekty: organizacyjne, finansowe, kadrowe, operacjonalizacja celów 4 Spotkania z liderami i twórcami Ekosystemów Przedsiębiorczości w Polsce D.Projekt: 1 Projekt ekosystemu(ów) przedsiębiorczości lub jego elementu 2 Przygotowanie i prezentacje końcowe projektów
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: zaliczenie pisemne lub ustne z elementów wiedzy przekazanej na zajęciach. 2. Ocena sumatywna: suma punktów z zaliczenia (minimum 60% na ocenę pozytywną). Ocena pozytywna z zaliczenia warunkuje zaliczenie całego przedmiotu. D. Projekt: 1. Ocena formatywna: ocenie podlega: aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania wyników pracy wykonywanej między zajęciami (50%), jakość pracy zespołowej (20%) 2. Ocena sumatywna: suma punktów zdobytych w ramach elementów wymienionych w pkt. 1. E. Końcowa ocena z przedmiotu: 30% wagi: wykład, 50% wagi: projekt, 20% wagi: prezentacja końcowa projektu.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Senor, D., Singer, S., 2013. Naród startupów. Historia cudu gospodarczego Izraela, Warszawa: Studio Emka 2. Feld B., 2013. Społeczności startupowe, Warszawa: Fijorr Publishing Uzupełniająca: -
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z2_W10
Student zna i rozumie główne trendy rozwojowe w zakresie innowacyjności i przedsiębiorczości
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z2_U11
Student potrafi analizować, prognozować i modelować złożone procesy społeczne z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi z zakresu przedsiębiorczości, w tym narzędzi IT
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z2_K03
Student wypełniania zobowiązań wobec organizacji oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz organizacji
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z2_K05
Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: