- Nazwa przedmiotu:
- Systemy innowacyjności
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Skala Agnieszka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Przedsiębiorczość technologiczna
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS
12h ćwiczenia + 20h samodzielna praca studenta + 16h lektura źródeł + 2h konsultacji = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,56 ECTS:
12h ćwiczenia +2h konsultacji = 14h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2 ECTS
12h ćwiczenia + 20h samodzielna praca studenta + 16h lektura źródeł + 2h konsultacji = 50h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia12h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Podstawowa wiedza i umiejętności w zakresie zarządzania przedsięwzięciem zgodnie z metodyką Lean Startup.
- Treści kształcenia:
- A. Ćwiczenia:
1: Od innowacji do systemu innowacyjnego;
2: Koncepcja Narodowego Sytemu Innowacji (NSI)
3: Liderzy innowacyjności;
4: Regionalne systemy innowacji;
5: Branżowe systemy innowacji;
6: System innowacji w Polsce, innowacyjność polskich przedsiębi-orstw.
7. Ekosystemy innowacji, Open Innovation, patenty jako element system innowacji
- Metody oceny:
- A. Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna:
- zaliczenie pisemne lub ustne z elementów wiedzy przekazanej na zajęciach
- prace przygotowywane w grupach lub indywidualnie – ocenia podlega jakość, treść, forma i terminowość realizacji.
2. Ocena sumatywna : suma punktów zdobytych na zaliczeniu (minimum 60% na ocenę pozytywną). Ocena pozytywna z zaliczenia warunkuje zaliczenie przedmiotu.
E. Końcowa ocena z przedmiotu: 60% wagi: zaliczenie, 40% wagi: praca samodzielna lub grupowa
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Marzenna Anna Weresa. (2012). Systemy innowacyjne we współczesnej gospodarce światowej (1st ed.). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. https://primo-48tuw.hosted.exlibrisgroup.com/permalink/f/1sn9s2i/48TUW_ibuk000043812
2. Zorska, A. (2012). Narodowy system innowacyjności jako filar gospodarki opartej na wiedzy. Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego „Studia i Prace”, 10(2), 27-56.
http://kolegia.sgh.waw.pl/pl/KES/czasopisma/kwartalnik/archiwum/Documents/AZorska10a.pdf
Uzupełniająca:
3. Okoń-Horodyńska, E. (1998). Narodowy system innowacji w Polsce (Prace Naukowe - Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego). Katowice: Wydaw. Uczelniane AE.
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka I1_W01
- Student zna ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem systemów i procesów zarządzania
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka I1_U05
- Student umie identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem kreowania postaw przedsiębiorczych i podejmowania wyzwań związanych z rozwojem przedsiębiorczości
Weryfikacja: Samodzielne lub grupowe opracowanie zadań
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I1_U19
- Student potrafi planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole
Weryfikacja: Samodzielne lub grupowe opracowanie zadań
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka I1_K01
- Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Samodzielne lub grupowe opracowanie zadań
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I1_K04
- Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Samodzielne lub grupowe opracowanie zadań
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: