- Nazwa przedmiotu:
- Rachunek kosztów
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Lidia Sobczak
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie Bezpieczeństwem Infrastruktury Krytycznej
- Grupa przedmiotów:
- Kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS 
10h wykład + 10h ćwiczenia + 1h kons. grupowe + 1h kons. indywidualne + 8h przygotowanie do egzaminu + 10h przygotowanie do ćwiczeń + 10h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,88 ECTS 
10h wykład + 10h ćwiczenia + 1h kons. grupowe + 1h kons. indywidualne = 22h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,6 ECTS
10h ćwiczenia + 1h kons. grupowe + 1h kons. indywidualne + 8h przygotowanie do egzaminu + 10h przygotowanie do ćwiczeń + 10h przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń = 40h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)	 - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Przekazanie wiedzy z zakresu metod przetwarzania informacji o kosztach, wykształcenie umiejętności jej stosowania oraz wzbudzenie potrzeby ciągłego jej uzupełniania i aktualizowania.
- Treści kształcenia:
- A. Wykład: 
1.	Wprowadzenie do rachunku kosztów 
2.	Rachunek kosztów pełnych i zmiennych
3.	Rachunek kosztów normalnych 
4.	Rachunek kosztów standardowych
5.	Nowoczesne rachunki kosztów 
B. Ćwiczenia: 
1.	Wycena zużycia czynników produkcji 
2.	Metody kalkulacji kosztów 
3.	Analiza kosztów 
- Metody oceny:
- A. Wykład: 
1. Ocena formatywna:: ocena udziału w pracy zbiorowej
2. Ocena sumatywna : sprawdzian pisemny; forma: test; ocena w zakresie 2 – 5; zaliczenie: uzyskanie oceny >=3
B. Ćwiczenia: 
1. Ocena formatywna: ocena udziału w pracy zbiorowej, jednostkowej i grupowej
2. Ocena sumatywna: forma: sprawdzian pisemny; problemy do rozwiązania; ocena w zakresie 2 – 5; zaliczenie: uzyskanie oceny >=3
E. Końcowa ocena z przedmiotu: warunek zaliczenia przedmiotu: zaliczenie obu jednostek dydaktycznych; formuła obliczeniowa oceny końcowej: 0,4 ∙ ocena z wykładu + 0,6 ∙ ocena z ćwiczeń
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa: 
1.	Czubakowska K., 2015. Rachunek kosztów i wyników. Warszawa: PWE
2.	Kamela-Sowińska A., Macuda M. (red.), 2019. Rachunek kosztów. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
3.	Nowak E., 2018, Rachunek kosztów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą. Wrocław: EKSPERT
Uzupełniająca:
1.	Chalastra M, 2018. Rachunek kosztów księgowego i controllera Wrocław: Wydawnictwo Marina 
2.	Sojak S., 2015, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów tom I. Toruń: Wydawnictwo TNOIK
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka B1_W04
- Student ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu pod-staw rachunku i kontroli kosztów
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka B1_U03
- Student potrafi przetwarzać informację o kosztach na potrzeby sprawozdawczości finansowej i zarządzania przedsiębiorstwem 
 Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka B1_K02
- Student uznaje znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych 
 Weryfikacja: Ocena udziału w pracy zbiorowej i grupowej
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe: