- Nazwa przedmiotu:
  - Maszyny i aparaty przemysłowe - projekt
 
    - Koordynator przedmiotu:
  - prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
 
    - Status przedmiotu:
  - Obowiązkowy
 
    - Poziom kształcenia:
  - Studia I stopnia
 
    - Program:
  - Mechanika i Budowa Maszyn
 
    - Grupa przedmiotów:
  - Obowiązkowe z możliwością wyboru
 
    - Kod przedmiotu:
  - MS1A_53_01_P
 
    - Semestr nominalny:
  - 6 / rok ak. 2021/2022
 
    - Liczba punktów ECTS:
  - 2
 
    - Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
  - Projektowanie: liczba godzin według planu studiów - 30, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, opracowanie dokumentacji - 15, razem - 50; 
 
    - Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
  - Projekty - 30 h, Razem - 30 h = 1,2 ECTS
 
    - Język prowadzenia zajęć:
  - polski
 
    - Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
  - 2
 
    - Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
 
        - 
            
                - Wykład0h
 
                - Ćwiczenia0h
 
                - Laboratorium30h
 
                - Projekt0h
 
                - Lekcje komputerowe0h
 
            
         
    - Wymagania wstępne:
  - -
 
    - Limit liczby studentów:
  - Projekty: 10 - 15
 
    - Cel przedmiotu:
  - Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy w zakresie wyboru formy konstrukcyjnej urządzenia i zastosowań materiałowych z punktu widzenia technicznego i ekonomicznego, a także uzyskania świadomości zagrożeń powodowanych eksploatacją maszyn i aparatów, jej wpływu na srodowisko oraz odpowiedzialności inzyniera w tym zakresie.
 
    - Treści kształcenia:
  - 1. Projekt płaszcza zbiornika 2. Projekt połączenia kołnierzowego 3. Projekt podpory aparatu  4. Projekt sciany sitowej wymiennika ciepła
 
    - Metody oceny:
  - Obecność na zajęciach projektowych jest obowiązkowa. Warunkami zaliczenia przedmiotu są wykonanie zadanych projektów na ocenę pozytywną. 
 
    - Egzamin:
  - nie
 
    - Literatura:
  - 1. Nizielski M., Urbaniec K.: Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J.: Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004. 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006. 4. Pikoń J.: Atlas konstrukcji Aparatury Chemicznej, WNT 1987.
 
    - Witryna www przedmiotu:
  - -
 
    - Uwagi:
  -  Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW
 
    Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U16_01
 
                    - "							Potrafi zgodnie ze specyfikacją zaprojektować kształt i wymiary powłok aparatów i ich niektórych elementów							"
                        Weryfikacja: Zadanie projektowe
                        Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        M1A_U16_01
                        Powiązane charakterystyki obszarowe: 
                                             
                                    - Charakterystyka U16_02
 
                    - "							Posiada szczegółową wiedzę w zakresie obliczeń wytrzymałościowych i wymiarowania aparatów obciążonych ciśnieniem i współdziałającymi z nim obciążeniami. Potrafi scharakteryzować cechy konstrukcyjne wybranych aparatów.							"
                        Weryfikacja: Zadanie projektowe
                        Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        M1A_U16_02
                        Powiązane charakterystyki obszarowe: