- Nazwa przedmiotu:
- Procesy mikrobiologiczne w przetwarzaniu odpadów w produkty
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Agnieszka Tabernacka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- Przedmioty specjalizacyjne
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-MSP-2310
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 100 h, w tym udział w wykładach 30h, udział w laboratoriach 30 h, przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów 15 h, przygotowanie do laboratoriów 10 h, opracowanie wyników i przygotowanie sprawozdań 15 h.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 2 pkt. (wykłady, ćwiczenia laboratoryjne)
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2 pkt.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium30h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami wykorzystywanymi do wytwarzania produktów z materiałów odpadowych.
- Treści kształcenia:
- Zastosowanie procesów biotechnologicznych w produkcji biopaliw i białka paszowego. Otrzymywanie biodegradowalnych polimerów, związków powierzchniowo-czynnych, enzymów i leków z biomasy odpadowej.
- Metody oceny:
- Warunki zaliczenia wykładu: zaliczenie pisemne lub ustne. Warunki zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych: kolokwium ustne lub pisemne, zaliczenie sprawozdań, obecność na zajęciach.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Singleton P. Bakterie w biologii biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000.
Klimiuk E., Pawłowska M., Pokój T. : Biopaliwa. Technologie dla zrównoważonego rozwoju. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
Banat I. M., Thavasi R.: Microbial biosurfactants and their environmental and industrial applications. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press - Taylor & Francis Group 2019
Martin A.M.: Bioconversion of waste materials to industrial products. London : Blackie Academic and Professional 1998
Libudzisz Z.; Kowal K.; Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, t. 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Warszawa Wydawnictwo Naukowe PWN 2009
Soetaert W., Vandamme E.J. (Red.): Biofuels. Chichester : Wiley 2009
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Student posiada szczegółową wiedzę na temat procesów mikrobiologicznych stosowanych w wytwarzaniu produktów użytecznych z odpadów.
Weryfikacja: Zaliczenie ustne lub pisemne.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_W02 , B2_W04 , B2_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.T.P7S_WG, III.P7S_WG.o
- Charakterystyka W02
- Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu technik i narzędzi badawczych do monitorowania przebiegu procesów biotechnologicznych.
Weryfikacja: Kolokwium ustne lub pisemne, udział w zajęciach laboratoryjnych.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_W04 , B2_W06 , B2_W02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P7S_WG.o, I.P7S_WG, II.T.P7S_WG
- Charakterystyka W03
- Student posiada wiedzę w zakresie metod odzyskiwania produktu końcowego w procesach biotechnologicznych.
Weryfikacja: Kolokwium pisemne lub ustne, zaliczenie sprawozdań.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.T.P7S_WG, III.P7S_WG.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Student potrafi ocenić możliwość zastosowania metod biologicznych do otrzymywania produktów użytecznych z biomasy odpadowej.
Weryfikacja: Egzamin pisemny lub ustny, sprawozdania z wykonanych eksperymentów
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_U03 , B2_U05 , B2_U07, B2_U11 , B2_U13 , B2_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.1, II.T.P7S_UW.2, III.P7S_UW.1.o, III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO, I.P7S_UU
- Charakterystyka U02
- Student potrafi określić warunki prowadzenia procesów mikrobiologicznych i opracować proces wytwarzania produktów użytecznych z biomasy odpadowej.
Weryfikacja: Egzamin pisemny lub ustny, sprawozdania z przeprowadzonych eksperymentów.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_U04 , B2_U11 , B2_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.1, III.P7S_UW.1.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO
- Charakterystyka U03
- Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania istniejących rozwiązań biotechnologicznych, zawierającej opis zastosowanych metod i uzyskane wyniki badań.
Weryfikacja: Pisemny lub ustny egzamin, sprawozdania z przeprowadzonych eksperymentów laboratoryjnych.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_U01 , B2_U02 , B2_U03 , B2_U08, B2_U10 , B2_U11 , B2_U13 , B2_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P7S_UW.1.o, III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.1, II.T.P7S_UW.2, II.T.P7S_UW.3, III.P7S_UW.3.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO, I.P7S_UU
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, sprawdziany.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K02 , B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KK, I.P7S_KR
- Charakterystyka K02
- Student rozumie i ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów zastosowania procesów mikrobiologicznych w wytwarzaniu produktów użytecznych z odpadów i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, testy.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K01 , B2_K02 , B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KK, I.P7S_KR
- Charakterystyka K03
- Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, przygotowanie sprawozdań.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KK
- Charakterystyka K04
- Student potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Udział w zajęciach.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO