- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy Zarządzania
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Wojciech Werpachowski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP-1103
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady 15
Zajęcia laboratoryjne 0
Ćwiczenia 0
Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 0
Zapoznanie się z literaturą 3
Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja
Przygotowanie raportu
Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie
Przygotowanie do kolokwiów 7
Udział w konsultacjach 5
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,5
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- 1. Zapoznanie studenta z istotą i specyfiką pracy kierowniczej.
2. Zapoznanie studenta z podstawowymi funkcjami zarządzania: planowaniem, organizowaniem, motywowaniem i kontrolą.
3. Zapoznanie studenta z procedurą podejmowania działalności gospodarczej w Polsce.
- Treści kształcenia:
- organizacji i jej otoczenia
2. Istota, znaczenie i cele procesu zarządzania organizacją
3. Cechy pracy kierowniczej, rodzaje menedżerów, role i umiejętności kierownicze
4. Przywództwo w organizacji
5. Planowanie i kształtowanie strategii w przedsiębiorstwie
6. Organizowanie działalności przedsiębiorstwa (pojęcie i elementy struktury organizacyjnej oraz zasady jej budowy)
7. Typy struktur organizacyjnych
8. Podstawy motywowania pracowników. Główne teorie i narzędzia motywacji
9. Proces kontroli w organizacji. Kontrola zasobów oraz ocena pracy
10. Działalność gospodarcza i możliwości jej podejmowania
11. Procedura rejestracji działalności gospodarczej (omówienie zasad i dokumentacji dotyczącej etapów rejestracji )
- Metody oceny:
- kolokwium
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Zakrzewska-Bielawska A. (red.), Podstawy zarządzania . Teoria i ćwiczenia, Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2012. 1. Bielski M., Podstawy teorii organizacji i zarządzania, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2004.
2. Robbins S.P. De Cenzo D.A., Podstawy zarządzania. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2002.
3. Kisielnicki J., Zarządzanie. Jak zarządzać i być zarządzanym, PWE, Warszawa 2008.
4. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
5. Stoner J.A.F, Freeman R.E., Gilbert D.R., Kierowanie, PWE, Warszawa 2011.
6. Koźmiński A.K., Piotrowski W. [red.], Zarządzanie. Teoria i praktyka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
7. Markowski W., ABC small businessu. Jak otworzyć i prowadzić własną firmę, Marcus, Łódź 2015.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- potrafi interpretować podstawowe zasady i funkcje zarządzania
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U_02
- potrafi wymienić i opisać role oraz umiejętności kierownicze
Weryfikacja:
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U_03
- potrafi opisać podstawowe obowiązki formalno-prawne w procesie podejmowania działalności gospodarczej
Weryfikacja:
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: