- Nazwa przedmiotu:
- Techniki wytwarzania 2/ Manufacturing Technologies 2
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż Andrzej Kochański
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Materiałowa
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- TW2
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 60 godz. (wykłady - 30 godz., przygotowanie do zaliczenia - 30 godz.)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1 punkt ECTS (wykład - 30 godz.)
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowe informacje o materiałach konstrukcyjnych – struktura, przemiany strukturalne, obróbka cieplna, właściwości fizyczne i mechaniczne. Podstawy elektrotechniki i elektroniki.
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Uzyskanie podstawowej wiedzy o wybranych technikach wytwarzania stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Poznanie wpływu tych technik na zmiany własności obrabianych materiałów i własności wyrobów. Nabycie umiejętności wyboru technik wytwarzania dla określonych grup wyrobów.
- Treści kształcenia:
- Podstawy fizyczne procesów spawania. Spawanie łukowe, TIG, MIG, plazmowe, wiązką elektronów, laserowe. Zgrzewanie oporowe,lutowanie. Tworzywa odlewnicze. Metody wykonywania form. Odlewanie pod ciśnieniem. Krzepnięcie i skurcz odlewu, obróbka skrawaniem i zaawansowane technologie obróbki ubytkowej, nowoczesne techniki kształtowania, Kontrola jakości produkowanych materiałów. Ochrona środowiska naturalnego przy różnych technologiach produkcji materiałów. Metody recyklingu i odzysku materiałów z odpadów.(fizyczne, chemiczne, cieplne i biologiczne). Techniki i technologie służące pozyskiwaniu i przekształcaniu odpadów. Możliwości wykorzystywania przetworzonych odpadów. Podstawy komputerowego wspomagania wytwarzania CAM (Computer Aided Manufacturing).
- Metody oceny:
- Zaliczenie pisemne na ostatniej godzinie wykładów, ewentualnie poprawkowe w uzgodnionym terminie; 2-3 pytania związane z notatkami z wykładów.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Klimpel A.: Spawanie, zgrzewanie i cięcie metali, WNT, 1999.
2. Erbel J.: Encyklopedia technik wytwarzania stosowanych w przemyśle maszynowym, Oficyna Wydawnicza PW 2001.
3. Perzyk M.: Odlewnictwo, WNT 2000.
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka TW2_W1
- Posiada wiedzę o wybranych technikach wytwarzania
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
- Charakterystyka TW2_W2
- Zna wpływ technik wytwarzania na zmiany właściwości obrabianych materiałów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
- Charakterystyka TW2_W4
- Zna wpływ technologii wytwarzania na ochronę środowiska i możliwości recyklingu
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06, IM1_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
- Charakterystyka TW3_W3
- Zna aspekty technologiczne procesów odlewniczych, spawalniczych i obróbki ubytkowej
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka TW2_U1
- Potrafi dokonac wyboru techniki wytwarzania do określonej grupy wyrobów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UW, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.2.o, III.P6S_UW.3.o
- Charakterystyka TW2_U2
- Potrafi zastosować komputerowe wspomaganie wytwarzania
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_U07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UW, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.2.o