- Nazwa przedmiotu:
- Laboratorium bioprocesów 
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab inż Paweł Sobieszuk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 6
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1.	godziny kontaktowe 75h, w tym:
a)	obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h 
2.	zapoznanie się ze wskazaną literaturą i konsultacje – 25h
3.	przygotowanie sprawozdań oraz nauka do kolokwium – 80h
Razem nakład pracy studenta: 75h + 25h + 80h = 180h, co odpowiada 6 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1.	obecność na zajęciach laboratoryjnych i konsultacjach – 80h
 co odpowiada 3 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Zajęcia laboratoryjne o raz wykonanie sprawozdania mają charakter praktyczny (110h) co daje (4 punkt ECTS).
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium75h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
•	znać metody sterylizacji materiału biologicznego
•	potrafić prowadzić pracę z wykorzystaniem materiałów biologicznych
•	znać metody bilansowania oraz modelowania bioprocesów.
- Treści kształcenia:
- Metody analizy ilościowej i jakościowej grzybów i bakterii
Przeprowadzenie hodowli półokresowej wgłębnej drożdży 
Wyznaczenie kinetyki wzrostu i współczynników wydajności drożdży
Prowadzenie reakcji enzymatycznych z wykorzystaniem enzymów natywnych i immobilizowanych
Modelowanie reakcji enzymatycznych w reaktorze okresowym i reaktorze rurowym
Oczyszczanie enzymów
Badania aktywności enzymów
- Metody oceny:
- kolokwium
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1.	Paca zbiorowa (red. W. Bednarski, j. Fiedurka), „Podstawy Biotechnologii Przemysłowej, WNT, Warszawa, 2012
2.	K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2005 
3.	K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2003
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu proteomiki i enzymologii
 Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W07
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu modelowania bioprocesów z wykorzystaniem danych doświadczalnych
 Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdani
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W09
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
 Weryfikacja: opracowanie sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U09
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi wykorzystać proste metody obliczeniowe i statystyczne, eksperymentalne i analityczne do formułowania i rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii o charakterze specjalistycznym
 Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U10
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U03
- Posiada umiejętność samodzielnego projektowania prostych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w technologii i biotechnologii
 Weryfikacja: wykonanie zadania projektowego sterylizacji przemysłowej
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U19
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
 Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K02
 Powiązane charakterystyki obszarowe: