Nazwa przedmiotu:
Kosmetolgia
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Tomasz Kobiela
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na wykładach 30 h 2. zapoznanie się ze wskazana literaturą 15 h 3. poszukiwanie tematyczne w Internecie 15 h Razem nakład pracy studenta: 60, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
-
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat błon biologicznych, hodowli komórkowych, budowy i funkcji skóry oraz surowców kosmetycznych • na podstawie źródeł literaturowych i internetowych zapoznać się samodzielnie z wybranym zagadnieniem dotyczącym zastosowania form kosmetycznych w praktyce, • posiadać ogólną wiedzę o metodach badania surowców i wyrobów kosmetycznych (ze szczególnym uwzględnieniem metod mikrobiologicznych)
Treści kształcenia:
Nanostruktura powierzchni biologicznych (skóra, włosy, paznokcie) poddanych działaniu substancji kosmetycznych. Fizykochemia warstwy rogowej, korneocyty, NMF, lipidy spoiwa międzykomórkowego. Badanie procesów zachodzących na granicach warstw lipidowych – modeli warstwy rogowej. Modelowe układy stosowane w badaniach przenikania Układ immunologiczny skóry budowa i funkcja. Mechanizmy obronne naskórka i skóry właściwej. Specyficzne populacje komórek: keratynocyty, komórki Lagerhansa, makrofagi skórne, plazmocytoidalne komórki dendrytyczne, limfocyty gamma-delta, komórki tuczne. Bakteriobójcze peptydy. Układ dopełniacza i reakcja zapalna. Mechanizmy odporności nabytej humoralnej i komórkowej. Interakcja układu nerwowego i endokrynnego z układem immunologicznym. Reakcje nadwrażliwości, podział i mechanizmy. Reakcje alergiczne (pokrzywki, atopowe zapalenie skóry, fotoalergie). Odczyny skórne wynikające z reakcji nadwrażliwości typu II: choroby autoimmunologiczne: pęcherzyce, choroba Hashimoto, gorączka reumatyczna) i III: (toczeń uogólniony, zapalenie naczyń). Reakcje typu IV-komórkowego: kontaktowe zapalenie skóry. Mechanizmy prowadzące do zmian struktury skóry. Procesy odnowy i homeostazy naskórka. Struktura i funkcja połączenia skórno-naskórkowego. Rola macierzy zewnątrzkomórkowej i fibroblastów w procesach regeneracji. Rodzaje procesów i teorie dotyczące starzenia skóry. Starzenie chronologiczne i hormonalne. Jądrowe DNA i rola sirtuin. Starzenie zewnątrzpochodne, wolne rodniki , promieniowanie UV. Powstawanie zmarszczek. Rak skóry. Inne problemy skórne wynikające z zaburzeń metabolicznych oraz toksycznego wpływu środowiska: cellulit, rozstępy. Budowa, właściwości fizykochemiczne i biologiczne związków powierzchniowo czynnych, środków promieniochronnych, witamin oraz konserwantów stosowanych w produktach kosmetycznych. Szczegółowe omówienie mikroflory fizjologicznej człowieka, jej składu, znaczenia i działania oraz zagrożeń jakie stwarza w kosmetologii. Czystość mikrobiologiczna produktu, testy i normy. Zagrożenia i bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym.
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
nie
Literatura:
-
Witryna www przedmiotu:
www.ch.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Zna podstawowe grupy surowców kosmetycznych stosowanych w praktyce, podstawowe formy kosmetyczne, oraz sposoby prowadzenia hodowli komórkowych in vitro
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W02, K_W03, K_W04, K_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada szczegółową wiedzę na temat procesów technologicznych i biotechnologicznych stosowanych w produkcji kosmetyków
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W08, K_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Porozumiewa się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym, w tym także w języku angielskim
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi ocenić badania surowców kosmetycznych z użyciem modeli komórkowych czy ekwiwalentów skóry
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U10, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi samodzielnie pracować nad rozwiązaniem zagadnienia i potrafi zaproponować jego rozwiązanie wraz z uzasadnieniem doboru metody.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: