- Nazwa przedmiotu:
- Kosmetolgia
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Tomasz Kobiela
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na wykładach 30 h 2. zapoznanie się ze wskazana literaturą 15 h 3. poszukiwanie tematyczne w Internecie 15 h Razem nakład pracy studenta: 60, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- -
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat błon biologicznych, hodowli komórkowych, budowy i funkcji skóry oraz surowców kosmetycznych • na podstawie źródeł literaturowych i internetowych zapoznać się samodzielnie z wybranym zagadnieniem dotyczącym zastosowania form kosmetycznych w praktyce, • posiadać ogólną wiedzę o metodach badania surowców i wyrobów kosmetycznych (ze szczególnym uwzględnieniem metod mikrobiologicznych)
- Treści kształcenia:
- Nanostruktura powierzchni biologicznych (skóra, włosy, paznokcie) poddanych działaniu substancji kosmetycznych. Fizykochemia warstwy rogowej, korneocyty, NMF, lipidy spoiwa międzykomórkowego. Badanie procesów zachodzących na granicach warstw lipidowych – modeli warstwy rogowej. Modelowe układy stosowane w badaniach przenikania Układ immunologiczny skóry budowa i funkcja. Mechanizmy obronne naskórka i skóry właściwej. Specyficzne populacje komórek: keratynocyty, komórki Lagerhansa, makrofagi skórne, plazmocytoidalne komórki dendrytyczne, limfocyty gamma-delta, komórki tuczne. Bakteriobójcze peptydy. Układ dopełniacza i reakcja zapalna. Mechanizmy odporności nabytej humoralnej i komórkowej. Interakcja układu nerwowego i endokrynnego z układem immunologicznym. Reakcje nadwrażliwości, podział i mechanizmy. Reakcje alergiczne (pokrzywki, atopowe zapalenie skóry, fotoalergie). Odczyny skórne wynikające z reakcji nadwrażliwości typu II: choroby autoimmunologiczne: pęcherzyce, choroba Hashimoto, gorączka reumatyczna) i III: (toczeń uogólniony, zapalenie naczyń). Reakcje typu IV-komórkowego: kontaktowe zapalenie skóry. Mechanizmy prowadzące do zmian struktury skóry. Procesy odnowy i homeostazy naskórka. Struktura i funkcja połączenia skórno-naskórkowego. Rola macierzy zewnątrzkomórkowej i fibroblastów w procesach regeneracji. Rodzaje procesów i teorie dotyczące starzenia skóry. Starzenie chronologiczne i hormonalne. Jądrowe DNA i rola sirtuin. Starzenie zewnątrzpochodne, wolne rodniki , promieniowanie UV. Powstawanie zmarszczek. Rak skóry. Inne problemy skórne wynikające z zaburzeń metabolicznych oraz toksycznego wpływu środowiska: cellulit, rozstępy. Budowa, właściwości fizykochemiczne i biologiczne związków powierzchniowo czynnych, środków promieniochronnych, witamin oraz konserwantów stosowanych w produktach kosmetycznych. Szczegółowe omówienie mikroflory fizjologicznej człowieka, jej składu, znaczenia i działania oraz zagrożeń jakie stwarza w kosmetologii. Czystość mikrobiologiczna produktu, testy i normy. Zagrożenia i bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym.
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- -
- Witryna www przedmiotu:
- www.ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Zna podstawowe grupy surowców kosmetycznych stosowanych w praktyce, podstawowe formy kosmetyczne, oraz sposoby prowadzenia hodowli komórkowych in vitro
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W02, K_W03, K_W04, K_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada szczegółową wiedzę na temat procesów technologicznych i biotechnologicznych stosowanych w produkcji kosmetyków
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W08, K_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Porozumiewa się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym, w tym także w języku angielskim
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi ocenić badania surowców kosmetycznych z użyciem modeli komórkowych czy ekwiwalentów skóry
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U10, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Potrafi samodzielnie pracować nad rozwiązaniem zagadnienia i potrafi zaproponować jego rozwiązanie wraz z uzasadnieniem doboru metody.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K01, K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: