- Nazwa przedmiotu:
- Laboratorium specjalistyczne
- Koordynator przedmiotu:
- dr Patrycja Wińska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 7
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1.	godziny kontaktowe 75 h, w tym:
a)	obecność na laboratorium  75 h,
2.	przygotowanie do laboratorium i przygotowanie sprawozdań 75 h
Razem nakład pracy studenta:  75 h, co odpowiada 7  punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1.	obecność na laboratorium  55 h,
2.	omawiane planu pracy i wyników 20  h 
Razem:105 h, co odpowiada 7  punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1.	przygotowanie do laboratorium 35  h,
2.	opracowanie wyników, przygotowanie sprawozdań 40 h
Razem: 75  h, co odpowiada  7  punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium75h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Biochemia, Enzymologia, Chemia Organiczna, Mikrobiologia
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- 1.	Cel przedmiotu / modułu
Po ukończeniu kursu student powinien:
•	Znać metody ekspresji, izolacji, oczyszczania i analizy białek,
•	Znać zaawansowane metody pracy z mikroorganizmami,
•	Znać zastosowanie biokatalizatorów w stereoselektywnej syntezie związków o aktywności biologicznej ,
•	Znać metody wytwarzania i analizy sensorycznej oraz mikrobiologicznej form kosmetycznych .
- Treści kształcenia:
- Ćwiczenia wymagają szerokiego wykorzystania metod spektrofotometrycznych (UV, IR, NMR) i chromatograficznych (GC, HPLC z zastosowaniem kolumn chiralnych) do analizy otrzymywanych produktów. Tematyka ćwiczeń może być powiązana z tematem przyszłej pracy magisterskiej
- Metody oceny:
- opracowania zawierające informacje literaturowe
i opis wykonanych zadań
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu biotransformacji i enzymologii  
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W07
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu modelowania bioprocesów, technik hodowli kultur komórkowych, technik rozdzielania oraz sterowania i regulacji procesów biotechnologicznych	
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W09
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z literatury, baz danych i innych źródeł także w języku angielskim lub innym języku obcym; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie	
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U01
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Posiada umiejętność samodzielnego planowania i wykonywania badań eksperymentalnych, realizacji prostych zdań badawczych i przeprowadzenia ekspertyz pod opieką opiekuna naukowego  
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U08
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U03
- Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii, biochemii, enzymologii 
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U12
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa, w tym praw autorskich.	
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K01
 Powiązane charakterystyki obszarowe: