- Nazwa przedmiotu:
- Technologia i biotechnologia surowców naturalnych 
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Joanna Główczyk-Zubek 
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, 2. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS. 
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1.	obecność na wykładzie -  15h,
Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym • znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym • znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych.
- Treści kształcenia:
- Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych,    z naciskiem na właściwości fizykochemiczne, właściwości fizjologiczne w przypadku związków biologicznie czynnych, funkcję w produktach użytkowych, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody przetwarzania. Zostaną omówione następujące grupy surowców: węglowodany i ich pochodne, aminokwasy, peptydy i białka i ich pochodne, lipidy naturalne i związki z nich otrzymywane, pigmenty i barwniki naturalne, feromony. Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych, produkcji biosurfaktantów, produkcji niektórych leków.
- Metody oceny:
- sprawdzian pisemny
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, WN PWN, Warszawa 2013
2. Bhat, Sujata V. Chemistry of natural products, Springer, 2005
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych 
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W06
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnych
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W04
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W03
- zna zastosowanie i ograniczenia stosowania  surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W02, K_W06
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- Posługuje się poprawnie  terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologii
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U03
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K01
 Powiązane charakterystyki obszarowe: