Nazwa przedmiotu:
Podstawowe surowce kosmetyczne
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, 2. przygotowanie do zaliczenia i obecność na zaliczeniu – 20h Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 15h, Razem: 15h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia ogólna i nieorganiczna, Chemia organiczna, Chemia fizyczna
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę na temat roli poszczególnych grup surowców kosmetycznych w recepturach kosmetyków • znać budowę chemiczną, właściwości fizyczne, chemiczne i fizjologiczne wybranych grup związków • znać chemiczne i biotechnologiczne metody otrzymywania surowców kosmetycznych • znać podstawowe zasady recepturowania i technologię wytwarzania form kosmetycznych
Treści kształcenia:
Treść wykładu obejmie podział i zakres stosowania surowców oraz źródła ich pochodzenia ze szczególnym uwzględnieniem substancji pochodzenia naturalnego. W dalszej części zostaną omówione poszczególne grupy surowców: nisko- i wysokocząsteczkowe substancje hydrofilowe, lipidy naturalne i syntetyczne, polisiloksany, modyfikatory reologii, środki powierzchniowo czynne: anionowe, kationowe, amfoteryczne i niejonowe.oraz naturalne produkty modyfikowane (hydrolizaty protein i polisacharydów, czwarto-rzędowane polimery itp.) Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych i produkcji biosurfaktantów.
Metody oceny:
zaliczenie przedmiotu
Egzamin:
tak
Literatura:
1. A. O. Barel, M. Paye, H. I. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekker Inc., Nowy Jork 2001.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
zna budowę chemiczną, właściwości fizyczne, chemiczne i fizjologiczne wybranych grup związków
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
zna technologiczne i biotechnologiczne metody otrzymywania surowców kosmetycznych oraz podstawowe zasady recepturowania i technologie wytwarzania form kosmetycznych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
Ma szczegółową wiedzę z zakresu ochrony środowiska, ekologii i gospodarki odpadami
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, biochemii, enzymologii
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa, w tym praw autorskich.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: