Nazwa przedmiotu:
Podstawy kosmetologii
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Jacek Arct
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a)` obecność na wykładach –30h, 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 10h 4. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h Razem nakład pracy studenta: 30h + 10h + 25h = 65, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 30h, Razem: 30h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • znać obowiązujące przepisy prawne umożliwiające wprowadzenie do obrotu produktów kosmetycznych • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat budowy i funkcji skóry • znać podstawowe formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych • posiadać ogólną wiedzę o substancjach stosowanych w kosmetykach i metodach badań wyrobów kosmetycznych
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów. Biologia skóry i działanie kosmetyków. Problemy bezpieczeństwa stosowania, regulacje prawne. Segmentacja kosmetyków. Kosmetyki do pielęgnacji skóry: nawilżające i ochronne. Mechanizmy nawilżania, substancje czynne, metody oceny. Fotostarzenie się skóry, działanie promieniowania UV, reakcje rodnikowe w naskórku i skórze własciwej. Filtry słoneczne i substancje przeciwrodnikowe. Ochrona codzienna i plażowa, metody oceny działania. Substancje czynne w kosmetyce pielęgnacyjnej, metody wprowadzania, warunki stabilności. Biodostępność substancji czynnych. Kosmetyki do cer problemowych. Kosmetyki do higieny ciała. Mycie, mechanizmy, działania spc na skóre, metody minimalizowania podrażnień. Dezodoranty i antyperspiranty. Kosmetyki do higieny i pielęgnacji włosów. Substantywność. Metody oceny. Kosmetyki do pielęgnacji jamy ustnej, problem profilaktyki próchnicy. Kosmetyki upiększające. Produkty do układania fryzury i zmieniające kształt włosa. Farby do włosów. Wyroby perfumeryjne. Problemy recepturowania i produkcji wyrobów kosmetycznych. Czystość mikrobiologiczna wyrobów, konserwanty. Organizacja produkcji i R&D. Odpady i ścieki w produkcji kosmetyków.
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
www.ch.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada ugruntowaną wiedzę ogólną z podstawowych działów chemii obejmującą chemię nieorganiczną, organiczną i fizyczną
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biologii komórki
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biologii komórki Posiada podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W04
Posiada podstawową wiedzę z zakresu kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W05
Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii molekularnej
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, biochemii, enzymologii
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi scharakteryzować różne stany materii wykorzystując teorie używane do ich opisu
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się - podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, potrafi określić kierunki dalszego uczenia się i realizować proces samokształcenia
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: