Nazwa przedmiotu:
Mechanika płynów Laboratorium
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Apoloniusz Kodura
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 30h, 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 5h 3. przygotowanie sprawozdań z przeprowadzonych eksperymentów – 25h Razem nakład pracy studenta: 30h + 30h = 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 30h, Razem: 30h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. wykonanie badań laboratoryjnych – 30h, 2. przygotowanie sprawozdań z przeprowadzonych eksperymentów – 25h Razem: 55h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Mechanika płynów
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat podstawowych zagadnień mechaniki płynów, • posiadać zdolność planowania i wykonania badań eksperymentalnych w ramach pracy zespołowej, • posiadać umiejętność prezentacji wyników badań w postaci wykonanego w ramach zespołu sprawozdania obejmującego opis i uzasadnienie celu pracy, przyjętą metodologię, wyniki wraz z ich analizą i odniesieniem do danych literaturowych.
Treści kształcenia:
Parcie hydrostatyczne. Reakcja hydrodynamiczna. Pomiary natężenia przepływu w przewodach. Opory liniowe i miejscowe w przewodach pod ciśnieniem. Współpraca pompy z przewodem. Metacentrum. Wypływ przez otwory. Efekt Venturiego. Prawo Boyle’a-Mariotte’a. Doświadczenie Reynoldsa.
Metody oceny:
obecność obowiązkowa, sprawozdania z poszczególnych ćwiczeń, zaliczenie każdego ćwiczenia w formie obrony sprawozdania (dopuszcza się niezaliczenie jednego ćwiczenia). Oceną końcową będzie średnia arytmetyczna z zaliczonych ćwiczeń.
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada wiedzę z matematyki pozwalającą na posługiwanie się metodami matematycznymi właściwymi dla kierunku biotechnologia, w tym wykonywanie obliczeń inżynierskich, statystycznych oraz interpretacja zjawisk przyrodniczych
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi samodzielnie przedstawić wyniki badań własnych w postaci samodzielnie przygotowanej rozprawy (referatu) zawierającej opis i uzasadnienie celu pracy, przyjętą metodologię, wyniki oraz ich znaczenie na tle innych podobnych badań
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U04
Stosuje metody analityczne i aparaturę do prowadzenia obserwacji zjawisk biologicznych i pomiarów właściwości fizykochemicznych w laboratorium i w terenie
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U17
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania + obrona
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: