- Nazwa przedmiotu:
- Techniki hodowli mikroorganizmów 
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Katarzyna Dąbkowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 	Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- -
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- -
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium45h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Pracownia składa się z ćwiczeń, w trakcie których studenci przeprowadzają hodowlę mikroorganizmów. Każda hodowla jest inna: różni się podłożem hodowlanym, warunkami hodowli oraz typem bioreaktora. Laboratorium pozwala na zaznajomienie się studentów z możliwościami hodowli bakterii i grzybów mikroskopowych.  
- Treści kształcenia:
- Celem przedmiotu jest praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi metodami hodowli drobnoustrojów w skali laboratoryjnej.
Program ćwiczeń obejmuje:
- hodowlę okresową wgłębną,
- hodowlę grzybów strzępkowych w podłożach stałych,
- hodowlę bakterii mlekowych w bioreaktorze membranowym.   
- Metody oceny:
- Student zdobywa punkty za sprawozdania i kolokwia z każdego ćwiczenia. Warunkiem zaliczenia pracowni jest uzyskanie ponad połowy punktów z każdego kolokwium. Na podstawie sumy uzyskanych punktów jest wystawiana ocena końcowa.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. „Podstawy biotechnologii przemysłowej” pod red. W. Bednarskiego i J. Fiedurka, WNT, Warszawa 2007
2. „Technologia biochemiczna” Szewczyk K.W. Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 1998
3. „Mikrobiologia techniczna” pod red. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowskiej, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2010 
- Witryna www przedmiotu:
- www.ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizykochemicznych podstaw procesów technologicznych i biotechnologicznych oraz technik hodowli mikroorganizmów.
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W01
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Ma wiedzę z mikrobiologii przydatną do zrozumienia zjawisk w przyrodzie i technice
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W02
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- 
Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii, biochemii i enzymologii
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U04
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi planować i prowadzić badania, korzystać z przyrządów pomiarowych oraz interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U05
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Ma doświadczenie związane z pracą zespołową
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K02
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka K02
- Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia swoich kompetencji zawodowych i osobistych
 Weryfikacja: sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K01
 Powiązane charakterystyki obszarowe: