Nazwa przedmiotu:
Systemy zapewniania jakości
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż.. Małgorzata Jaworska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Obliczenie punktów ECTS dla przedmiotu / modułu 1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, b) konsultacje dotyczące rozwiązywania problemów projektowych – 30h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 20h, 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 20h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. wykład – 15h, 2. projekt – 30h Razem: 15h + 30h = 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. projekt – 30h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 20h Razem: 30h + 20h = 50h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt30h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat systemów zapewniania jakości wg. ISO 9001, dokumentacji systemu oraz obowiązkowych procedur postępowania, • zna zasady zapewniania jakości w laboratorium badawczym wg EN ISO/IEC 17025, • posiada umiejętność tworzenia dokumentów systemowych (procedur), • posiada wiedzę na temat walidacji metod badawczych, nadzoru nad wyposażeniem, zachowania spójności pomiarowej oraz umiejętność szacowania niepewności wyników.
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w produkcji i pomiarach zgodnie z normami ISO 9001:2000 i EN 17025:2005. Wykład rozpoczyna się od przedstawienia podstawowych funkcji zarządzania i miejsca zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji. Następnie omawiane są zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001:200, dokumentacja systemu i obowiązkowe procedury. Przedstawiane są metody ciągłego doskonalenia systemu zapewniania jakości (zgodnie z ISO 9004:2000). Szczegółowo omawiane jest systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowych zgodnie z normą PN/EN ISO/IEC 17025, nadzór nad wyposażeniem badawczym i pomia-rowym, odczynnikami, wzorcami oraz materiałami pomocniczymi, metody kontroli jakości badań, kontrola statystyczna wyników. Zwięźle przedstawiane są systemy zarządzania środowiskiem wg norm z serii PN ISO 14000. Wykład kończy się omówieniem systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedury uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, utrzymywanie systemów jakości
Metody oceny:
egzamin pisemny
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W19
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, nauk prawnych, humanistycznych i społecznych związaną z pozatechnicznymi aspektami wykonywanej pracy
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i uzasadniać opinie
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Weryfikacja: wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: