Nazwa przedmiotu:
Mikrobiologia ogólna i przemysłowa-laboratorium
Koordynator przedmiotu:
dr Jolanta Mierzejewska / dr inż. Joanna Żylińska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 60h, w tym: a) 60h zajęć laboratoryjnych, 2. zapoznanie się z literaturą – 15 h 3. przygotowanie sprawozdań – 15 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych –60h, Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. 60 h zajęć laboratoryjnych, Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium60h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
W ramach laboratorium studenci zapoznają się z podstawowymi technikami mikrobiologicznymi – przygotowaniem podłóż mikrobiologicznych i ich sterylizacją, technikami posiewu na podłoża stałe i płynne, metodami hodowli, izolowaniem czystych kultur z różnych środowisk naturalnych, określaniem liczby mikroorganizmów, podstawowymi technikami barwienia mikroorganizmów (barwienie proste i złożone, m. in. barwienie Grama). Przedstawiona zostanie morfologia kolonii i komórki bakteryjnej oraz drożdżowej jak również morfologia grzybów strzepkowych. Przeprowadzone zostaną testy ruchliwości bakterii i chemotaksji. Studenci będą wyznaczać krzywą wzrostu dla wybranych drobnoustrojów. Studenci zapoznają się z podstawowymi testami własności biochemicznych drobnoustrojów. Ponadto, studenci zapoznają się z metodami mikrobiologicznej analizy wody i powietrza oraz metodami oceny sanitarnej warunków produkcji i rąk, jak również z metodami badania własności bakterio i grzybobójczych potencjalnych chemioterapeutyków.
Treści kształcenia:
Tematyka zajęć laboratoryjnych: 1. Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami pracy jałowej i BHP obowiązującymi w pracowni mikrobiologicznej. 2. Przygotowanie podłóż mikrobiologicznych i ich sterylizacja. 3. Zapoznanie studenta z podstawowymi technikami mikrobiologicznymi: techniki posiewu, przechowywania szczepów, izolowania czystych kultur ze środowiska naturalnego na podłożach pełnych i selekcyjnych. 4. Charakterystyka morfologii kolonii bakteryjnych oraz drożdżowych, ruch bakterii (chemotaksja). 5. Monitorowanie wzrostu hodowli mikroorganizmów za pomocą różnych metod (pomiar OD600, metoda rozcieńczeń, komory zliczeniowe, metoda wagowa), wyznaczenie krzywej wzrostu hodowli bakteryjnej. 6. Studenci zapoznają się z podstawowymi testami własności biochemicznych drobnoustrojów (źródła węgla, procesy oddechowe, fermentacja). 7. Sprawdzanie cech użytkowych drobnoustrojów wyizolowanych ze środowiska naturalnego (testy przesiewowe sprawdzające zdolność do produkcji enzymów o znaczeniu przemysłowym). 8. Podstawowe metody oceny sanitarnej wody, powietrza oraz warunków produkcji. 9. Metody badania własności bakterio i grzybobójczych potencjalnych chemioterapeutyków. 10. Podstawowe techniki utrwalania i barwienia mikroorganizmów, morfologia komórek bakteryjnych i drożdżowych. Obserwacje mikroskopowe.
Metody oceny:
2 sprawdziany i sprawozdania.
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Poszerzona wiedza z zakresu biologii komórki
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej i przemysłowej
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, biochemii i biotechnologii, również w wybranym języku obcym
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
W oparciu o wiedzę ogólną wyjaśnia podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biotechnologii
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U04
Potrafi wykorzystać proste metody obliczeniowe i statystyczne, eksperymentalne i analityczne do formułowania i rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U05
Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii i biochemii
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U06
Zna zasady BHP i stosuje podstawowe regulacje prawne związane z wybraną specjalnością umożliwiające odpowiedzialne stosowanie nabytej wiedzy w pracy zawodowej
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U18
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się - podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, potrafi określić kierunki dalszego uczenia się i realizować proces samokształcenia
Weryfikacja: sprawdzian , sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K02
Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Weryfikacja: sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: