Nazwa przedmiotu:
Occupational health and safety management systems
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Iwona Grabarek, Wydział Transportu Politechniki warszawskiej, Zakład Systemów Informatycznych i Mechatronicznych w Transporcie
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Transport
Grupa przedmiotów:
Obieralne_ENG
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
80 godz., w tym: praca na wykładach 30 godz., studiowanie literatury przedmiotu 20 godz., konsultacje 3 godz., przygotowanie prezentacji zadania problemowego 15 godz. przygotowanie do zaliczeń cząstkowych 12 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,5 pkt. ECTS (33 godzin, w tym: praca na wykładach 30 godz., konsultacje 3 godz.)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Student powinien posiadać wiedzę z zakresu ergonomii środków transportu
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Zaznajomienie studentów z zagadnieniami zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwach, wdrażanym w celu ograniczenia ryzyka zawodowego, zmniejszenia liczby wypadków przy pracy i ograniczenia szkodliwych warunków pracy
Treści kształcenia:
Wykład: Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy Tradycyjne i systemowe podejście do bezpieczeństwa i higieny pracy; Normalizacja systemów zarządzania za granicą, na forum międzynarodowym i w Polsce; Koncepcja systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy według normy ISO-45001; Planowanie w ramach systemu; Wdrażanie, funkcjonowanie i sprawdzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; Niezgodności oraz działania korygujące i zapobiegawcze; Perspektywy dalszego rozwoju koncepcji systemowego zarządzania. Pojęcie ryzyka zawodowego; Proces oceny ryzyka zawodowego; Metody analizy ryzyka zawodowego związanego z eksploatacją obiektów technicznych; Identyfikowanie zagrożeń na stanowiskach pracy; Rola oceny ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy. Modele wypadków przy pracy; Metody ich badania; Dokumentowanie wypadku przy pracy. Koszty i korzyści bezpieczeństwa i higieny pracy; Koszty ubezpieczenia wypadkowego; Koszty obciążające przedsiębiorstwo; Inne koszty związane z niewłaściwymi warunkami pracy; Koszty i korzyści działań prewencyjnych. Pojęcie kultury organizacyjnej i kultury bezpieczeństwa; Ustalanie celów bezpieczeństwa i higieny pracy; Komunikowanie się, szkolenie, motywowanie, monitorowanie.
Metody oceny:
Prezentacje multimedialne, studium przypadku, dyskusja
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Occupational health and safety management systems – Requirements OHSAS 18001:2007 Standard 2. OSH management system: a tool for continual improvement; International Labour Organization 2011 3. ISO 45001 - Occupational health and safety 4. Risk Assessment Methodology; The University of Melbourne, 2018 5. Methods used for health risk assessment., World Health Organization, 6. Risk Assessment Forum White Paper: Probabilistic Risk Assessment Methods and Case Studies; www.epa.gov/raf 2014 7. A Strategy for the Prevention of Workplace Accidents, Injuries and Illnesses, Published in 2004 by the Health and Safety Authority,
Witryna www przedmiotu:
www.wt.pw.edu.pl
Uwagi:
O ile nie powoduje to zmian w zakresie powiązań danego przedmiotu z kierunkowymi efektami uczenia się w treściach kształcenia mogą być wprowadzane na bieżąco zmiany związane z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu uwarunkowań prawnych, ekonomicznych i społecznych dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK
Charakterystyka W02
Ma wiedzę podstawową w zakresie wymagań dotyczących budowy i funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK
Charakterystyka W03
Ma szczegółową wiedzę związaną z szacowaniem i wartościowaniem ryzyka
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG
Charakterystyka W04
Ma wiedzę z zakresu badań wypadków przy pracy i ich dokumentowania
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także oceniać ryzyko na stanowisku pracy
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW
Charakterystyka U02
Potrafi ocenić przydatność stosowanych metod oceny ryzyka na stanowisku pracy
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_U19
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW, III.P7S_UW.4.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i człowieka, i ważność związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe: Tr2A_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO