Nazwa przedmiotu:
Innowacje
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Marcin Słoma
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechatronika
Grupa przedmiotów:
Wariantowe
Kod przedmiotu:
INN
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin bezpośrednich 35h, w tym: a) wykład – 15h b) projekt – 15h b) konsultacje - 5h 2) Praca własna studenta 35h, w tym: a) projekt – 15h b) opracowanie zadań ćwiczeniowych - 10h c) przygotowanie do zaliczenia – 5h suma 70h (2 ECTS)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1) Liczba godzin bezpośrednich 35, w tym: a) wykład – 15h b) projekt - 15h b) konsultacje - 5h suma 35h (1,5 ECTS)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1) Liczba godzin bezpośrednich 35h, w tym: a) wykład – 15h b) projekt – 15h b) konsultacje - 5h 2) Praca własna studenta 35h, w tym: a) projekt – 15h b) opracowanie zadań ćwiczeniowych - 10h c) przygotowanie do zaliczenia – 5h suma 70h (2 ECTS)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawy przedsiębiorczości, Podstawy mikro- i makroekonomii
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Celem zajęć jest pobudzenie w odbiorcach chęci tworzenia innowacji technologicznych i usługowych. Zapoznanie studentów z innowacyjnym podejściem do projektu i wyrobu.
Treści kształcenia:
Ogólne zagadnienia dotyczące innowacji w nauce i przemyśle. Metodologie projektowe: TRIZ, Design Thinking, Project Based Work. Rodzaje własności intelektualnej, sposoby ich ochrony i koszty z tym związane, przykłady rozwiązań innowacyjnych patentowalnych i niepatentowalnych, zagrożenia związane z naruszaniem praw własności innych podmiotów. Przygotowanie planów realizacji, ich weryfikacja, praca w stresie i umiejętności prototypowania. Przedstawienie procesów myślenia twórczego jakie związane są z kreowaniem wyniku projektu i opisanie modeli organizacji pracy pozwalających na najefektywniejsze osiągnięcie celu. Zaprojektowanie nowatorskiego urządzenia w oparciu o wiedzę na temat zapotrzebowania rynku/odbiorcy, wraz z budową prototypu. Zarządzanie ryzykiem i techniki minimalizowania porażki przy podejmowaniu decyzji bazujących na danych niepełnych. Budowanie zespołów projektowych, tworzenie hierarchii dowodzenia i nadzoru nad zespołami projektowymi. Strategiczne zarządzanie projektem. Podstawowe informacje dotyczące tworzenia spójnego planu biznesowego na realizację zaproponowanego projektu rozwiązania innowacyjnego.
Metody oceny:
Ocena aktywności na ćwiczeniach audytoryjnych (50%), ocena przygotowanych projektów (50%).
Egzamin:
nie
Literatura:
Crosing the chasm, Geoffrey A. Moore, 1991 The Startup Owners Manual, Steve Blank, Bob Dorf, 2012 Bussines model generation, Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, 2010 Stanford University Enterpreneurship Corner, http://ecorner.stanford.edu/
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka INN_W01
Ma wiedzę na temat projektowania innowacyjnych rozwiązań technologicznych i usług
Weryfikacja: Ocena przygotowanych projektów własnych studentów
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W10, K_W15, K_W16, K_W04, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG.o, P7U_W, I.P7S_WK, III.P7S_WG, III.P7S_WK

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka INN_U01
Potrafi organizować pracę zespołu projektowane, zarządzać przedsięwzięciem projektowym, analizować ryzyko realizacji i maksymalizować efekty pracy
Weryfikacja: Ocena aktywności na ćwiczeniach audytoryjnych przy opracowaniu zadań
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U02, K_U04, K_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_U, I.P7S_UW.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO, I.P7S_UU

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka INN_K01
Ma świadomość potrzeby stosowania najnowszych rozwiązań technicznych w celu optymalizacji wydajności pracy na liniach technologicznych
Weryfikacja: Ocena jakościowa wykonanych prac
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05, K_K01, K_K02, K_K03, K_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_K, I.P7S_KO, I.P7S_KK, I.P7S_KR