Nazwa przedmiotu:
Techniki komputerowe w miernictwie wielkości termodynamicznych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Mirosław Grabowski
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
MN2A_20-2
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 10, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 10, przygotowanie do zaliczenia - 5, razem - 25;
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 10 h; Razem - 10 h = 0,4 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami miernictwa parametrów cieplnych i przepływowych ze szczególnym uwzględnieniem technik komputerowych.
Treści kształcenia:
"W - 1 Przegląd technik pomiarowych podstawowych parametrów przepływowych. W - 2 Przegląd technik pomiarowych podstawowych parametrów cieplnych. W - 3 Przedstawienie systemów akwizycji danych pomiarowych na przykładzie modułów pomiarowych firmy National Instruments. Przedstawienie i konfiguracja programu LabVIEW. W - 4 Wprowadzenie pojęcia wirtualnego instrumentu pomiarowego i jego oprogramowania. Wprowadzenie do LabVIEW i pierwszy program W - 5 Techniki programowania w środowisku LabVIEW W - 6 Tworzenie podprogramów w środowisku LabVIEW "
Metody oceny:
Ocena końcowa (zaliczeniowa) dla przedmiotu jest wystawiana na podstawie referatu napisanego i wygłoszonego przez studenta lub sprawdzianu pisemnego, obejmującego weryfikację wiedzy z zakresu zagadnień omawianych podczas wykładów, w tym również wiedzy nabytej samodzielnie przez studenta ze wskazanej przez prowadzącego literatury i innych źródeł. Szczegółowe zasady oceny studentów, organizacji zajęć oraz zasady korzystania z materiałów pomocniczych podawane są na początku zajęć dydaktycznych. W sprawach nieuregulowanych w regulaminie przedmiotu, znajdują zastosowanie odpowiednie przepisy Regulaminu Studiów w Politechnice Warszawskiej.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Wisniewski S.: Termodynamika techniczna. WNT, Warszawa 1999; 2. Szargut B: Termodynamika; 3. Górzyński Jan Termodynamika wykłady i zadania z rozwiązaniami Wydawnictwo PW 2014; 3. Staniszewski B.: Termodynamika. PWN, Warszawa 1986;
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W03_01
Ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną z zakresu termodynamiki i mechaniki płynów umożliwiającą rozumienie zasady pomiarów parametrów cieplnych i przepływowych.
Weryfikacja: Referat wygłoszony lub kolokwium (W1-W6)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W03_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W07_01
Zna podstawowe metody konstruowania systemów akwizycji danych pomiarowych z użyciem różnych czujników oraz przykładowych modułów pomiarowych firmy National Instruments. Potrafi dokonać podstawowej konfiguracji środowiska programistycznego LabVIEW. Zna koncepcję i podstawowe konstrukcje programistyczne graficznego języka programowania w środowisku LabVIEW. Zna pojęcię wirtualnego instrumentu pomiarowego.
Weryfikacja: Referat wygłoszony lub kolokwium (W1-W6)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W07_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01_01
Potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł do opracowania aplikacji pobierających i przetwarzajacych dane pomiarowe. Potrafi prowadzić analizę uzyskanych wyników i formułować wnioski.
Weryfikacja: Referat wygłoszony lub kolokwium (W1-W6)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_U01_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: