Nazwa przedmiotu:
Aparatura przemysłowa
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
MN2A_11
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 10, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 10, przygotowanie do zaliczenia - 10, razem - 30;
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,4
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Przepływy płynów i mieszanin wielofazowych; Mechanika materiałów sypkich.
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy w zakresie wyboru formy konstrukcyjnej urządzenia, identyfikacji aparatu i jego przydatności do określonego procesu technologicznego, uzyskania świadomości zagrożeń powodowanych eksploatacją maszyn i aparatów oraz jej wpływu na środowisko.
Treści kształcenia:
1. Podział maszyn i aparatów według różnych kryteriów. 2. Zagrożenia i ryzyko zwiazane z pracą maszyn i aparatów, przepisy i normy krajowe i europejskie. 3. Tworzywa i technologie stosowane przy budowie maszyn i aparatów. 4. Przegląd konstrukcji aparatów : zbiorniki magazynowe, płaszczowo-rurowe wymienniki ciepła, kolumny destylacyjne i rektyfikacyjne, płytowe wymienniki ciepła, prasy filtracyjne, aparaty bębnowe. 5. Przegląd wybranych elementów wyposażenia aparatów: osprzęt bezpieczeństwa i osprzęt pomocniczy
Metody oceny:
Obecność na wykładach zalecana. Zaliczenie w oparciu o wynik pisemnego kolokwium, albo ocenę referatu. Wybór trybu zaliczenia i ew. tematu referatu należy uzgodnić z wykładowcą. Podczas kolokwium niedozwolone jest korzystanie z materiałów pomocniczych. Referat należy przedstawić ustnie i przekazać w formie elektronicznej prowadzącemu. Wyniki oceny kolokwium (referatu) są podawane do wiadomości studentów w dniu przeprowadzenia kolokwium (prezentacji referatu).
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Nizielski M., Urbaniec K.: Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J.: Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W03_01
Ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę w zakresie mechaniki niezbędną do zrozumienia zasad funkcjonowania aparatury przemysłowej
Weryfikacja: kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W03_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W12_01
Zna typowe technologie związane z projektowaniem, wytwarzaniem i eksploatacją aparatury przemysłowwej
Weryfikacja: kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W12_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U17_01
Potrafi sformułować specyfikację projektową aparatu przemysłowego, z uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa, w tym wykorzystując wiedzę z zakresu dziedzin powiązanych z mechaniką i budową maszyn oraz wykorzystując zalecenia normalizacyjne i standaryzacyjne.
Weryfikacja: kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_U17_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K02_01
Ma świadomość ważności i rozumie skutki prawne, ekonomiczne i społeczne działalności inżyniera-mechanika oraz wagę odpowiedzialności za podejmowane decyzje w zakresie projektowania i eksploatacji aparatury przemysłowej
Weryfikacja: kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: