Nazwa przedmiotu:
Żywność funkcjonalna
Koordynator przedmiotu:
Budryn Grażyna, dr hab. inż. Nowak Agnieszka, dr inż.
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Blok VII
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP-4402
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze 15 0 30 0 0 0 45 Udział w konsultacjach 5 Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 1
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
1. Zaznajomienie studentów z charakterystyką żywności funkcjonalnej, w tym kryteriami stosowanymi do nadawania żywności cech funkcjonalnych, substancjami i surowcami stosowanymi w żywności jako skladniki funkcjonalne i metodami badań ich oddziaływania na organizm człowieka, zakresem oddzialywania żywności funkcjonalnej na organizm człowieka, projektowaniem produktów żywnościowych o cechach funkcjonalnych, rozwojem rynku żywności funkcjonalnej, znaczeniem probiotyków, prebiotyków i synbiotyków, naturalnymi konserwantami stosowanymi w żywności oraz wymaganiami związanymi z jakością wody pitnej. 2. Wykształcenie umiejętności analitycznych związanych z oceną żywności funkcjonalnej.
Treści kształcenia:
Wykład 1. Żywność funkcjonalna - definicja, cele otrzymywania i stosowania w diecie 2. Rynek żywności funkcjonalnej 3. Bioaktywne składniki żywności 4. Projektowanie żywności prozdrowotnej 5. Metody badań bioaktywnych oddziaływań składników żywności 6. Probiotyki i prebiotyki jako składniki żywności funkcjonalnej 7. Wpływ fitochemicznych składników bioaktywnych na mikroorganizmy saprofityczne i patogenne występujące w żywności 8. Wymagania prawne związane ze stosowaniem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych 9. Wymagania dla wody pitnej w świetle obowiązujących rozporządzeń Rady Unii Europejskiej. 10. Metody referencyjne i alternatywne w analizie mikrobiologicznej wody. Wskaźniki oceny sanitarnej wody. Laboratorium 1. Aktywność antyrodnikowa żywności o różnym stopniu przetworzenia 2. Pozyskiwanie izolatów bioaktywnych z żywności różnego pochodzenia 3. Zastosowanie preparatów bioaktywnych w żywności funkcjonalnej 4. Bakterie fermentacji mlekowej - charakterystyka fizjologiczna, morfologiczna 5. Antagonistyczne właściwości bakterii mlekowych 6. Ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej, w stosunku do mikroflory saprofitycznej i patogennej charakterystycznej dla żywności, wybranych olejków eterycznych oraz ekstraktów polifenolowych 7. Wykrywanie bakterii grupy coli w wodzie pitnej metodami referencyjnymi alternatywnymi 8. Oznaczenie paciorkowców kałowych w wodzie 9. Wykrywanie i oznaczanie bakterii Pseudomonas aeruginosa w wodzie. 10. Ocena porównawcza zastosowanych metod referencyjnych i alternatywnych w analizie mikrobiologicznej wody.
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu zgodne z weryfikacją efektów będzie średnią z ocen uzyskanych z poszczególnych efektów.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Thorsen W.: "Żywność funkcjonalna". Vital, Kołobrzeg, 2015 2. Aluko R.E.: "Functional Foods and Nutraceuticals" Springer, Berlin, 2012 3. Saarela M.: "Functional Food. Concept to product". Woodhead Publishing, 2011 4. Wildman, R.E.C., Wildman R., Wallace T.C.: " Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition". Boca Raton, CRC Press, 2006 5. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.(red.) Mikrobiologia techniczna. Tom I wyd. PWN Warszawa 2007 6. Libudzisz Z., Żakowska Z., Kowal K.(red.) Mikrobiologia techniczna. Tom II wyd. PWN Warszawa 2008 7. Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J. (red): Bakterie fermentacji mlekowej. wyd. PŁ, 1998 1. Świderski F.: "Żywność wygodna i żywność funkcjonalna".WNT, Warszawa, 2006
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się