- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie produkcją
- Koordynator przedmiotu:
-  dr  inż. Paweł Ruśkowski
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- Blok V
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP-2303
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady	15
Zajęcia laboratoryjne	
Ćwiczenia	
Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych	
Zapoznanie się z literaturą	
Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja	
Przygotowanie raportu	
Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie	
Przygotowanie do kolokwiów 	10
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,5
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- -Celem zajęć jest omówienie podstawowych pojęć dotyczących zarządzania produkcją czyli umiejętnego połączenia zagadnień natury organizacyjnej, technicznej (technologicznej i konstrukcyjnej) i ekonomicznej (koszty)
- Treści kształcenia:
- 1. Klasyfikacje procesów produkcyjnych,
2. Struktura produkcyjna jednostek wytwórczych,
3. Organizacja produkcji,
4. Cykl produkcyjny,
5. Przygotowanie produkcji,
6. Jakość produkcji,
7. Planowanie przebiegu produkcji,
8. Sterowanie produkcją,
9. Jakość produktu,
10. Aspekty ekonomiczne zarządzania produkcją
- Metody oceny:
- zaliczenie końcowe
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. E. Grandys Podstawy zarządzania produkcją Difin, 2013.
2. E. Pająk Zarządzanie produkcją PWN, 2013.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- ma wiedzę dotyczącą planowania produkcji wytwarzanie produktu oraz sterowania zasobami
 Weryfikacja: zaliczenie końcowe
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W06, K_W11
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- ma wiedzę dotyczącą wykorzystania zasobów ludzkich w produkcji, jakości produkcji i jakości produktu
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W17, K_W18
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- potrafi uwzględniać aspekty organizacyjne i ekonomiczne w analizie istniejących rozwiązań technicznych
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U10, K_U13
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- potrafi planować wytwarzanie produktu kierując się aspektami spełecznymi i środowiskowymi
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K05, K_K02
 Powiązane charakterystyki obszarowe: