Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Paweł Ruśkowski
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Blok V
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP-2303
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady 15 Zajęcia laboratoryjne Ćwiczenia Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych Zapoznanie się z literaturą Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja Przygotowanie raportu Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie Przygotowanie do kolokwiów 10
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,5
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,5
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
-Celem zajęć jest omówienie podstawowych pojęć dotyczących zarządzania produkcją czyli umiejętnego połączenia zagadnień natury organizacyjnej, technicznej (technologicznej i konstrukcyjnej) i ekonomicznej (koszty)
Treści kształcenia:
1. Klasyfikacje procesów produkcyjnych, 2. Struktura produkcyjna jednostek wytwórczych, 3. Organizacja produkcji, 4. Cykl produkcyjny, 5. Przygotowanie produkcji, 6. Jakość produkcji, 7. Planowanie przebiegu produkcji, 8. Sterowanie produkcją, 9. Jakość produktu, 10. Aspekty ekonomiczne zarządzania produkcją
Metody oceny:
zaliczenie końcowe
Egzamin:
nie
Literatura:
1. E. Grandys Podstawy zarządzania produkcją Difin, 2013. 2. E. Pająk Zarządzanie produkcją PWN, 2013.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
ma wiedzę dotyczącą planowania produkcji wytwarzanie produktu oraz sterowania zasobami
Weryfikacja: zaliczenie końcowe
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W11, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
ma wiedzę dotyczącą wykorzystania zasobów ludzkich w produkcji, jakości produkcji i jakości produktu
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W17, K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
potrafi uwzględniać aspekty organizacyjne i ekonomiczne w analizie istniejących rozwiązań technicznych
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U10, K_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
potrafi planować wytwarzanie produktu kierując się aspektami spełecznymi i środowiskowymi
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: