- Nazwa przedmiotu:
- Rola mikroorganizmów i enzymów w gospodarce
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż.  Zbigniew Ochal, dr inż. Paweł Ruśkowski, dr inż. 
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- BLOK II
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP-3402
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady	20
Zajęcia laboratoryjne	15
Ćwiczenia	0
Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych	15
Zapoznanie się z literaturą	10
Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja	0
Przygotowanie raportów	15
Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie	0
Przygotowanie do kolokwiów 	15
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest przedstawienie zagadnień i problemów ważnych przy wykorzystaniu mikroorganizmów i enzymów w procesach wykorzystujących surowce odnawialne. Celem laboratorium badawczego jest zapoznanie studentów z procesami wykorzystującymi enzymy i mikroorganizmy.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
Omawia się sposoby przeprowadzania procesów fermentacji i biosyntezy w celu uzyskania surowców cennych przemysłowo (substancje kosmetyczne, biocydy, antybiotyki). Przedstawiane są procesy wykorzystujące bakterie, drożdże i grzyby jako biokatalizatory. Omawiane są metody izolacji enzymów i ich przemysłowe wykorzystanie. Przedstawiane są metody biotransformacji naturalnych prekursorów w produkty o działaniu biologicznym. 
Laboratoria:
Student zapozna się z metodologią pracy z enzymami natywnymi, immobilizowanymi oraz mikroorganizmami. Zaplanuje i przeprowadzi immobilizację enzymu oraz wykorzysta tak przygotowany preparat w wybranym przez siebie bioprocesie i/lub biotransformacji. Zapozna się z metodami oczyszczania i wyodrębniania produktów po zakończeniu procesu z wykorzystaniem mikroorganizmu lub enzymu.
- Metody oceny:
- zaliczenie końcowe
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- G. Walsh, „Biopharmaceuticals Biochemistry and Biotechnology” John Wiley & Sons LTD, England 2003. Kaplan medical, USMLE Step 1 Lecture Notes vol.1.;
 J. N. Abelson, M. I. Simon (eds.) “Methods in Enzymology vol. 182, Guide to Protein Purification” Academic Press, 1990.; anisation for economic co-operation and development “The Application of Biotechnology to Industrial Sustainability” OECD, Paris 2001.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- Ma wiedzę dotyczącą pozyskiwania mikroorganizmów i enzymów ze środowiska naturalnego
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W05, K_W07
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Ma wiedzę dotyczącą biokonwesji surowców pochodzenia naturalnego do pół- i produktów użytecznych w przemyśle
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W05, K_W07, K_W09, K_W11
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W03
- Zna grupy substancji aktywnych bilogicznie, których wytwarzanie wymaga stosowania katalizy enzymatycznej
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W02, K_W05, K_W07
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- Potrafi zaplanować i  przeprowadzić proces z wykorzystaniem katalizy enzymatycznej w warunkach laboratoryjnych
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U11, K_U14, K_U15, K_U01, K_U09
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi przeprowadzić izolację enzymu bądź jego immobilizację na nośniku
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U02, K_U08, K_U09, K_U10, K_U11
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Potrafi planować bioprocesy z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko naturalne
 Weryfikacja: kolokwium
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K02, K_K07
 Powiązane charakterystyki obszarowe: