Nazwa przedmiotu:
Rola mikroorganizmów i enzymów w gospodarce
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Zbigniew Ochal, dr inż. Paweł Ruśkowski, dr inż.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
BLOK II
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP-3402
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady 20 Zajęcia laboratoryjne 15 Ćwiczenia 0 Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 15 Zapoznanie się z literaturą 10 Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja 0 Przygotowanie raportów 15 Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie 0 Przygotowanie do kolokwiów 15
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Celem wykładu jest przedstawienie zagadnień i problemów ważnych przy wykorzystaniu mikroorganizmów i enzymów w procesach wykorzystujących surowce odnawialne. Celem laboratorium badawczego jest zapoznanie studentów z procesami wykorzystującymi enzymy i mikroorganizmy.
Treści kształcenia:
Wykład: Omawia się sposoby przeprowadzania procesów fermentacji i biosyntezy w celu uzyskania surowców cennych przemysłowo (substancje kosmetyczne, biocydy, antybiotyki). Przedstawiane są procesy wykorzystujące bakterie, drożdże i grzyby jako biokatalizatory. Omawiane są metody izolacji enzymów i ich przemysłowe wykorzystanie. Przedstawiane są metody biotransformacji naturalnych prekursorów w produkty o działaniu biologicznym. Laboratoria: Student zapozna się z metodologią pracy z enzymami natywnymi, immobilizowanymi oraz mikroorganizmami. Zaplanuje i przeprowadzi immobilizację enzymu oraz wykorzysta tak przygotowany preparat w wybranym przez siebie bioprocesie i/lub biotransformacji. Zapozna się z metodami oczyszczania i wyodrębniania produktów po zakończeniu procesu z wykorzystaniem mikroorganizmu lub enzymu.
Metody oceny:
zaliczenie końcowe
Egzamin:
nie
Literatura:
G. Walsh, „Biopharmaceuticals Biochemistry and Biotechnology” John Wiley & Sons LTD, England 2003. Kaplan medical, USMLE Step 1 Lecture Notes vol.1.; J. N. Abelson, M. I. Simon (eds.) “Methods in Enzymology vol. 182, Guide to Protein Purification” Academic Press, 1990.; anisation for economic co-operation and development “The Application of Biotechnology to Industrial Sustainability” OECD, Paris 2001.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Ma wiedzę dotyczącą pozyskiwania mikroorganizmów i enzymów ze środowiska naturalnego
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Ma wiedzę dotyczącą biokonwesji surowców pochodzenia naturalnego do pół- i produktów użytecznych w przemyśle
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05, K_W07, K_W09, K_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
Zna grupy substancji aktywnych bilogicznie, których wytwarzanie wymaga stosowania katalizy enzymatycznej
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W02, K_W05, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi zaplanować i przeprowadzić proces z wykorzystaniem katalizy enzymatycznej w warunkach laboratoryjnych
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U09, K_U11, K_U14, K_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi przeprowadzić izolację enzymu bądź jego immobilizację na nośniku
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02, K_U08, K_U09, K_U10, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi planować bioprocesy z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko naturalne
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K07
Powiązane charakterystyki obszarowe: