Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia przemysłowa
Koordynator przedmiotu:
Marchut-Mikołajczyk Olga, dr inż.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP- 4007
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze 30 0 0 0 0 0 30 Udział w konsultacjach 5 Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 1
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza na poziomie akademickim z zakresu mikrobiologii i biochemii
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
1. Zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami klasycznych procesów biotechnologicznych ( hodowle drobnoustrojów i biosynteza). Omówienie (przedstawienie) procesów otrzymywania wybranych bioproduktów. Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania procesów biotechnologicznych w przemyśle i w ochronie środowiska
Treści kształcenia:
Definicja i zakres biotechnologii oraz biotechnologii przemysłowej. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Charakterystyka mikroorganizmów przemysłowych, wymagania i zasady pracy z drobnoustrojami w przemyśle. Operacje poprzedzające proces produkcyjny ( przygotowanie inokulum, podłoży hodowlanych). Metody prowadzenia procesów hodowli biosyntez: hodowle powierzchniowe, wgłębne, SSF. Bioreaktor w procesie biotechnologicznym ( klasyfikacja bioreaktorów i ich charakterystyka, zastosowanie wybranych typów bioreaktorów). Procesy inżynieryjne w biotechnologii - mieszanie, napowietrzanie, wymiana masy i ciepła w bioreaktorach. Pomiar i kontrola parametrów fizykochemicznych w procesach biotechnologicznych. Otrzymywanie końcowych produktów procesów biotechnologicznych (metody i urządzenia stosowane w procesach uwalniania, frakcjonowania, oczyszczania i zagęszczania bioproduktów). Zasady optymalizacji i zmiany skali procesów biotechnologicznych. Procesy fermentacyjne. Otrzymywanie preparatów enzymatycznych. Charakterystyka technologiczna procesów biotransformacji mających znaczenie przemysłowe (min. związki steroidowe, antybiotyki, utylizacja odpadów). Rozwój biokatalizy i biokonwersji jako przyjaznych dla środowiska (eko-przyjaznych) technologii, biomateriały (biopolimery), zintegrowane biorafinerie, bioutylizacja odpadów, bioremediacja. Uwarunkowania rozwoju biotechnologii przemysłowej, mocne i słabe strony, szanse i zagrożenia.
Metody oceny:
egazamin
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Trends in Biotechnology Ed EC Hearns 2006 2. Microbial Biotechnology-Principles and Applications, Ed Y.K. Lee, World Scientific Press 2006 2. Trends in Biotechnology Ed EC Hearns 2006 1. Podstawy Biotechnologii Przemysłowej, W. Bednarski, J. Fiedurek W WN-T W-wa 2007
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01
Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W07, K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01
Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: Egzamin pisemny (100%)
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01
Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: