Nazwa przedmiotu:
Biorafinerie
Koordynator przedmiotu:
Szczęsna-Antczak Mirosława, dr inż. Kolesińska Beata, dr hab. inż.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP- 4003
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze 15 0 30 0 0 0 45 Udział w konsultacjach 5 Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 4 Przygotowanie do zajęć i do sprawdzianów 16 Opracowanie pisemnych sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych 20
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,5
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,5
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Znajomość podstaw chemii organicznej i nieorganicznej.
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
1. Zapoznanie z zasadami funkcjonowania biorafinerii różnych generacji i typów. 2. Zapoznanie z ogólnym składem chemicznym wykorzystywanej w biorafineriach biomasy i gamą produktów, które mozna otrzymać na drodze biorafinacji. 3. Zapoznanie z przykładami bezopdpadowych procesów biorafinacji.
Treści kształcenia:
Wykład: Zasada funkcjonowania biorafinerii. Rodzaje biorafinerii. Budowa podstawowych składników biomasy, takich jak polisacharydy, lignina, białka i lipidy oraz metody ich sepapracji przed dalszą konwersją. Wytwarzanie nowych chemikaliów w oparciu o zastosowanie biomasy oraz produktów odpadowych z przetwórstwa biomasy. Laboratorium: (1) Wprowadzenie do pracy w laboratorium: program i organizacja zajęć oraz zasady bezpiecznej pracy. (2) Izolowanie frakcji białkowej z biomasy. (3) Izolowanie frakcji węglowodanowej z biomasy (algi). (4) Izolowanie ligniny z biomasy roslinnej. (5) Bezodpadowa biorafinacja wybranej biomasy roślinnej.
Metody oceny:
Zaliczenie wszystkich pisemnych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych. Zaliczenie pisemnego testu, sprawdzajacego wiedzę uzyskaną podczas zajęć laboratoryjnych. Zaliczenie egzaminu końcowego. Ocena końcowa składa się w 75% z oceny z egzaminu i w 25% z oceny z testu z zajęć laboratoryjnych.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Biorafinerie przemysłowe i biała biotechnologia. Wyd. 1. Wydawcy: A. Pandey, R. Hofer, M. Taherzadeh, KM Namoothim, C Larroche, Elsevier, 2015, e-book ISBN: 9780446334641 1. Burczyk B. (2009) Biorafinerie: ile w nich chemii. Wiadomości Chemiczne, 63:739-776. 2. Szwach I., Kulesza R. 920140 Potencjał biomasy w aspekcie otrzymywania wybranych surowców i produktów chemicznych. Chemik, 68: 893-900.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się