Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość (HES)
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Artur Badyda, prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1 Godziny kontaktowe: 30 obecność na wykładach: 10 obecność na zajęciach seminaryjnych: obecność na ćwiczeniach audytoryjnych: obecność na zajęciach projektowych: 20 obecność na zajęciach komputerowych: obecność na zajęciach laboratoryjnych: 2 Zapoznanie się ze wskazaną literaturą: 3 Przygotowanie referatu/prezentacji: 4 Przygotowanie do kolokwium: 5 5 Opracowanie projektu: 20 6 Przygotowanie do ćwiczeń komputerowych: 7 Przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych: 8 Przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie: 9 inne (proszę wpisać jakie):
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu ekonomii i nauk społecznych.
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Przekazanie studentom wiedzy dotyczącej zasad tworzenia i prowadzenia nowych podmiotów gospodarczych na wolnym rynku z naciskiem na nowe formy tworzenia się biznesu. Pokazanie istoty przedsiębiorczości, jej uwarunkowań i wpływu na gospodarkę z wykorzystaniem nowoczesnych metod zarządzania i analizy.
Treści kształcenia:
Na wykładzie zostaną przedstawione zagadnienia związane z: - budowaniem i zarządzaniem zespołem jako klucz do sukcesu biznesowego; - modelami przedsiębiorczości akademickiej – tworzenie firm typu „spin-off” i „spin out”; - ochroną własności intelektualnej i przemysłowej. Na ćwiczeniach zostaną omówione i wykonane zadania związane z: - kreatywne projektowanie produktów i usług zgodnie z metodyką „Design Thinking”; - „Business Model Canvas” jako metoda opisu i ewaluacji pomysłu biznesowego; - „Elevator pitch” jako jedna z metod w sztuce prezentacji projektów biznesowych.
Metody oceny:
Kolokwium zaliczające wykład (pytania zamknięte - test). Wymagane uzyskanie min. 50% punktów. Zaliczenie ćwiczeń - 1 kolokwium i obrona projektów. Wymagane uzyskanie min. 50% punktów. Ocena zintegrowana złożona w 50% z zaliczenia wykładu i 50% z zaliczenia ćwiczeń projektowych.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Anna Wyciszczak-Prus (Redaktor): "Ochrona własności intelektualnej : prawo prasowe : ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, prawo własności przemysłowej, prawo prasowe". Bielsko-Biała 2018.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ekonomii, ekonomiki produkcji, nauk prawnych, humanistycznych i społecznych związaną z pozatechnicznymi aspektami wykonywanej pracy, w tym także związaną z ochroną własności intelektualnej i przemysłowej.
Weryfikacja: Kolokwium z wykładu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W09 , B2_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK, II.T.P7S_WK, III.P7S_WK.o, I.P7S_WG, II.T.P7S_WG
Charakterystyka W02
Posiada poszerzoną wiedzę dotyczącą zarządzania i prowadzenia działalności gospodarczej oraz podstawowe zasady związane z budowaniem i zarządzaniem zespołem.
Weryfikacja: Kolokwium z wykładu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK, II.T.P7S_WK, III.P7S_WK.o
Charakterystyka W03
Posiada poszerzoną wiedzę dotyczącą zarządzania zna podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości, w tym tworzenie firm typu „spin-off” i „spin out”.
Weryfikacja: Kolokwium z wykładu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK, II.T.P7S_WK, III.P7S_WK.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi wykonać i przedstawić w formie pisemnej i prezentacji ustnej projekt, system lub proces typowy dla inżynierii środowiska oraz biogospodarki.
Weryfikacja: Projekt na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U07, B2_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.2
Charakterystyka U02
Potrafi czytać prasę fachową (także w języku obcym), prowadzić proces samokształcenia się oraz przygotować prezentację ustną z wybranego zagadnienia inżynierii środowiska.
Weryfikacja: Projekt na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U10 , B2_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UK
Charakterystyka U03
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w opisie zjawisk fizycznych chemicznych, biologicznych zachodzących w procesach typowych dla inżynierii środowiska oraz biogospodarki, również w języku obcym. Potrafi pracować realizować określone cele pracując w zespole, również interdyscyplinarnym.
Weryfikacja: Projekt na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U13 , B2_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UO, I.P7S_UU

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Student jest gotów do krytycznej oceny odbieranych treści.
Weryfikacja: Dyskusja na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK
Charakterystyka K02
Student jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu.
Weryfikacja: Projekt z ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK
Charakterystyka K03
Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Projekt z ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO
Charakterystyka K04
Student jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: rozwijania dorobku zawodowego, podtrzymywania etosu zawodu, przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad.
Weryfikacja: Dyskusja na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KR
Charakterystyka K06
Student jest gotów do inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego oraz do do inicjowania działania na rzecz dobra społecznego.
Weryfikacja: Dyskusja na ćwiczeniach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K03 , B2_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO